Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Današnjim protestom za podnebno ukrepanje po svetu in tudi po 13-ih mestih po Sloveniji so se opoldne - simboličnih 5 minut pred 12-to pridružili tudi v Mariboru. Opremljeni s transparenti in glasnim skandiranjem so mladi opozorili na težave našega planeta in od odgovornih zahtevali takojšnjo in konkretno ukrepanje. Pridružili so se jim tudi zaposleni in upokojenci.

Okoli 500 mladih se opoldne zbralo na Grajskem trgu v središču mesta z jasnim sporočilom: "Klima ne štima, ni planeta B; jaz sem se udeležil protesta, ker se strinjam s to trditvijo-planet je v stiski in na nas je, da ga bomo rešili, če se ga rešiti sploh še da, da se zavemo svojih dejanj, da se postopoma začne dajati stvari, ki so slabe za planet na stran in jih dokončno zatret in potem bo šele mogoče prišlo do nekih sprememb. Zato, da dokažemo, da mladi nismo pasivni, da nam je mar in da zahtevamo biti slišani. Več nas bo, prej bomo na cilju."

Prav zato so se povabilu, naj se pridružijo protestu, odzvali tudi iz podjetja Menerga. Tadej Muršič: "Nas je spodbudila prav Greta, ki je kot 16-letna deklica inspirirala to iskro tudi v nas in motivira me prihodnost, da se nam bo naslednjič pridružilo še več podjetij iz gospodarstva."

Pogum in odločenost mladih za nujnost sprememb so prišli podpret tudi starejši: "Zato, ker je nujno potrebno, da nekaj naredimo. Kapitalizem ni rešitev za človeštvo in ne za planet. Končno, skrajni čas, ker tudi mi mislimo enako."

Udeleženci protesta so si bili enotni, da je politika v zadnjega pol leta naredila odločno premalo, zato kot sporoča Lucija Galun s skupine Mladi za podnebno pravičnost: "Naše sporočilo je, da ne bomo odnehali, tudi če je to drugi protest, jih bo v prihodnosti še več in ne bomo podlegli in še naprej bomo protestirali, dokler ne bomo dosegli tega, kar hočemo doseči."

To pa je varna in pravična prihodnost za vse.