Foto: BoBo / Luka Dakskobler
Foto: BoBo / Luka Dakskobler

V ponedeljek popoldne bodo za skupno mizo pri predsedniku vlade sedli ministrica za kmetijstvo Irena Šinko in vodstvo Sindikata kmetov Slovenije. Vlada bo tako izpolnila enega izmed pogojev izraženih na protestnih shodih kmetov po vsej Sloveniji, odločilen pa bo odziv političnih odločevalcev na zahteve kmetov glede omejevanja kmetijske dejavnosti zaradi okoljevarstvenih zahtev.

Kot pravi predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved so na pristojno ministrstvo poslali osem zahtev, med drugim tudi zavrnitev predlagane evropske uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev: »Če pride do te uredbe bo moralo ogromno kmetij v Sloveniji opustiti kmetovanje«. Novi okoljski predpisi ne smejo presegati realnih zmožnosti kmetovanja pa dodaja predsednik Kmetijske zadruge Ptuj Marjan Kramberger: »Zahtevajo, da vsi zmanjšajo porabo fitofarmacevtskih sredstev za 50 odstotkov. Mi smo že zdaj na takšen nivoju, da ga Evropa še hitro ne bo dosegla in če gremo mi pod to enostavno ne bomo več konkurenčni«.

Premier Robert Golob je v kratkem odzivu za medije dejal, da kmetijstva, države in podnebja ne morejo spremeniti v 10 dneh. Lahko pa se začnejo pogovarjati in zastavijo načrte za spremembe v naslednjih osmih ali devetih letih. In kakšna so pričakovanja Sindikata kmetov Slovenije pred ponedeljkovim srečanje? »Pričakujemo neke pozitivne odgovore. V kolikor teh ne bomo dobili, bomo nujno sklicali organe in nemudoma ukrepali. Kmetje enostavno to zahtevajo in mi moramo to izpolnit. Obljubo smo jim dali,« je sklenil prvi mož sindikata kmetov Anton Medved, obenem pa je zavrnil namige, da so prvi protest, na katerem je sodelovalo 5 tisoč kmetov, pripravili v sodelovanju s političnimi strankami.

Radijska tribuna o zahtevah kmetov. Prisluhnite!

Zahteve slovenskih kmetov so jasne, kakšen bo odziv države?