Foto: Osebni arhiv/Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica
Foto: Osebni arhiv/Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica

Knjižnična dejavnost na Pragerskem se je začela že leta 1946 z Ljudsko knjižnico, ki so jo vodile prostovoljke. Šele leta 1997 jo je Knjižnica Josipa Vošnjaka iz Slovenske Bistrice vzela pod svoje okrilje. V teh dneh se enota slovenskobistriške knjižnice na Pragerskem seli v nove, prijaznejše prostore.

Pragerska enota slovenskobistriške knjižnice je doslej gostovala v prostorih večnamenske dvorane, dobrih 50 m2 velik prostor bodo zamenjali skoraj trikrat večji prenovljeni prostori starega vrtca. Direktorica Knjižnice Josipa Vošnjaka Patricija Breznikar pojasnjuje, da se selijo v prostore bivšega vrtca, to je tik ob osnovni šoli: "Pridobili bomo prenovljene, svetle prostore, kjer bo dovolj polic za vso knjižnično gradivo. Hkrati bomo dobili prostor tudi za čitalnico ter razne dejavnosti in prireditve. S tem bomo lahko krajanom ponudili več.

Doslej je bila knjižnica na Pragerskem odprta le ob sredah in sobotah, 7 ur na teden, odslej pa bo odprta v ponedeljek, sredo in petek, skupaj 19 ur. Povečali bodo tudi število enot knjižničnega gradiva, ki ga je bilo v enoti na Pragerskem doslej okoli 14 000.

Knjige si bo mogoče v novih prostorih sposojati spet od 10. septembra naprej, do takrat pa bo knjižnica zaprta.