V Zavodu Rast Ruše že tradicionalno organizirajo aktivne zimske počitnice za šolske otroke. Za mlade od 1. do 5. razreda so pripravili najrazličnejše delavnice; potepali so se po učni poti Forma viva v Rušah, prisluhnili so predavanju Igorja Plohla, danes so se poskusili v kuhanju, jutri gredo na izlet v Maribor, v petek pa bo kino dan.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Letošnje zimske počitnice sicer ne omogočajo radosti na prostem, so se pa v Zavodu Rast Ruše ponovno zelo potrudili, in pripravili pestre dejavnosti. Strokovni sodelavec na področju kulture Oskar Kranjc: "Otroci se zelo dobro odzivajo. Zelo so ustvarjalni, všeč so jim ustvarjalne in kulinarične delavnice, pa tudi različne igre, ki se jih igramo. Tukaj smo proti novodobnim, računalniškim igricam, in se igramo igre, pri katerih se ljudje povežemo. Tako se dosti kartamo, igramo namizne igre ter igre z žogo in igre v skupini."

Za današnjo kuharsko delavnico so si otroci izdelali kuharske kape, ki so jih porisali s prijetnimi, pomladnimi motivi in nanje napisali tudi svoje ime. Nina: "Rada imam rožice in tudi rada jih rišem. Kuharska kapa mi bo služila za to, da me ne bo strah pri kuhanju, pa da bom lažje kuhala in mi bo prinašala srečo. Zelo rada kuham, večkrat spečem jajčke, pa skuham kakšno rižoto pa juho."

Eldin zelo rad preživlja počitnice v krogu prijateljev:"Zelo lepo nam je in zabavno. Igram se s prijatelji in uživam. Rad tudi kuham, zato se veselim današnje delavnice."

Tudi Ela preživlja zimske počitnice na delavnicah. "Ker v tem zelo uživam. Mami me vedno vpraša, če grem, pa rečem, da grem, saj imam tu prijatelje. Bratec je v vrtcu, sama pa ne vem, kaj bi delala. Zelo rada tudi kuham.

Štefka Kop je vodila današnjo kuharsko delavnico za otroke. Ali otroci radi kuhajo: "Otroci zelo radi kuhajo in pripravljajo dobrote. Zelo izvirni so glede priprave, sploh, kar se tiče solat in kakšnih sladic. Flancate bom ocvrla sama, otroci pa pomagajo pri izrezovanju in delanju testa. So zelo ustvarjalni, s svojimi malimi rokicami znajo narediti veliko sladic."

V Zavodu RAST Ruše pripravljajo tudi v marcu zanimive delavnice za vse starostne skupine, otvoritve razstav, pa tudi večer pokušin s koncertom ob dnevu žena. Pripravili bodo tudi velikonočne delavnice in tudi Glazerjev dan.