Magna je po več kot letu dni od zaustavitve začela proces vnovičnega zagona proizvodnje v lakirnici v Sloveniji. Kot pojasnjujejo, imajo naročil dovolj, razpoloženje na trgu pa je kljub težavam zaradi pomanjkanja polprevodnikov optimistično. Delavci, ki so začasno na delu v Gradcu, so bili o nameri vodstva obveščeni v soboto in jo podpirajo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prvi so bili nameri vodstva Magne International, da ponovno zažene proizvodnjo v občini Hoče Slivnica, obveščeni delavci. Sindikalist Gvido Novak: "Delavci so predstavljeno sprejeli zelo pozitivno. Posamezniki bi želeli nadaljevati delo v Gradcu, vendar je bilo rečeno, da se vsi, ki so bili napoteni v Gradec, se vračajo v Slovenijo."

To potrjujejo tudi v Magni. Direktor obrata v Sloveniji David Adam: "Načrtujemo vrnitev vseh zaposlenih, ki so bili napoteni v Gradec, da bodo lahko pomagali ponovno zagnati proizvodnjo."

Začenjajo tudi pogovore z dobavitelji. Tudi od teh bo odvisno, kdaj bodo proizvodnjo lahko zagnali. David Adam: "Gre za projekt, ki smo ga zdaj začeli, več podrobnosti bo tako znanih čez nekaj tednov."
Zagon je sicer predviden v prvi četrtini prihodnjega leta. O ponovnem začetku obratovanja so že obvestili tudi državo. Magna je namreč ob prihodu v Slovenijo prejela večmilijonsko finančno pomoč in s tem sprejela tudi nekaj pogodbenih obveznosti, ki bi lahko zaradi pandemije do roka ostale neizpolnjene. Direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo Jernej Salecl pojasnjuje, da Magna izpolnjuje vse pogodbene obveznosti, ampak: "Se pa pogovarjamo, kako in na kakšen način seveda upoštevati vpliv krize."

Podjetje prav tako še zmeraj načrtuje širitev proizvodnje v Sloveniji. Trenutno so še v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja. Potekajo pa tudi pogovori o ureditvi kapacitet spornega kanalizacijskega omrežja. Župan občine Miklavž na Dravskem polju Egon Repnik: "Želimo v prvi polovici prihodnjega leta priti do gradbenega dovoljenja in izpolniti obveze iz t. i. Magna memoranduma." Tako bi povečali kapaciteto kanalizacijskih vodov skozi občini Hoče-Slivnica in Miklavž na Dravskem polju do čistilne naprave v Dogošah. Prihodnje leto naj bi uredili tudi finančne podrobnosti projekta, ki je ocenjen na približno 2 milijona evrov. Po trenutnem dogovoru naj bi ga financirala država.