Glavni trg, Maribor Foto: Vesna Martinec, Radio Maribor
Glavni trg, Maribor Foto: Vesna Martinec, Radio Maribor

Najemnine za gostinske vrtove na javnih površinah v Mariboru bodo odslej obračunavali drugače. Župan Saša Arsenovič je na prejšnji seji predlog zaradi neusklajenosti umaknil, tokrat je z novim predlogom prepričal mestne svetnike.

Mariborski gostinci so za vrtove na javnih površinah pozimi doslej plačevali nizek, enoten znesek. Odslej pa bodo vso najemnino plačevali po kvadraturi, pravi Sebastijan Novak z mariborske občine:

"V poletni sezoni bodo plačevali enako uporabnino kot doslej, v vrednosti točke 0,32 evra. V zimski sezoni pa bo vrednost polovična, 0,16 evra."

To je po besedah župana Saše Arsenoviča upravičeno, saj so zime milejše, občina vlaga v turizem in prireditve, obisk pa je večji kot pred desetletjem:

"Nočitev je bilo takrat 225.000, letos pa gremo na več kot 500.000."

Predsednica Društva Poštna ulica Špela Vatovec odgovarja, da v tamkajšnje lokale zaradi oddaljenosti od Trga Leona Štuklja in senčne lege pozimi ne zaide veliko obiskovalcev javnih prireditev, zato bodo vrtove zmanjšali:

"Nekateri na pol, mi verjetno tudi na četrtino ali še manj, tako da bo tudi skupni doprinos občini toliko manjši."

Janja Viher z Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor dodaja, da vreme lahko preseneti, a da poslovanje za zdaj ni ogroženo:

"Mislim, da v tej fazi, kar se našega članstva tiče, te bojazni ni bilo, ampak vseeno je zdaj še tukaj ta klavzula, da v kolikor bi do tega prišlo, da so še možni dogovori in spremembe gled višine najemnine in kvadratur."

Dodaja, da je po začetnem uporu gostincev tokrat do usklajevanja le prišlo. Rešitev sicer dojemajo kot začasno in si želijo celovite prenove odloka. A nekateri so bili tudi tokrat izključeni iz razprave, pravi vodja Niagare in Astorie Marko Kokol, ki tudi sam napoveduje zmanjšanje površine vrtov.