Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mariborski mestni svetniki so se zbrali na aprilski redni seji. Seznanili so se z zaključnim računom lanskega rekordnega proračuna in realizacijo obnove širšega območja Lenta. Med drugim pa so potrdili še energetsko obnovo javnih objektov, gradnjo manjkajoče kanalizacije in vodovoda, soglašali pa so tudi z novo, nižjo ceno čiščenja odpadnih voda.

Po prenosu centralne čistilne naprave z zasebnega podjetja Aquasystems v upravljanje Mariborskega vodovoda bo ta storitev obračunaval po zakonski metodi za gospodarske javne službe – namesto sedanjega enotnega zneska bodo uporabniki plačevali variabilni strošek čiščenja in fiksno omrežnino. Skupni znesek bo za povprečne uporabnike od 11. junija nižji. 4-članska družina s povprečno porabo 16 kubičnih metrov bo za čiščenje odpadne vode plačevala skoraj 40 odstotkov manj. Zaradi fiksne omrežnine pa bo odstotek prihranka spremenljiv, pravi direktor Mariborskega vodovoda Miran Jug:

"Pri manjši porabi je odstotek manjši, je pa sprememba tudi, da bodo omrežnino v znesku 4,61 evra na mesec plačevala tudi prazna stanovanja, ker jim mesto v vsakem trenutku zagotavlja, da lahko vodo porabljajo, jo spustijo v kanalizacijski sistem in jo očistimo in primerno vrnemo nazaj v naravo."

Svetniki so ob tem potrdili še investicijski program za širitev vodovoda v naselje pod Habakukom in Poštelo in podražitev gradnje severnega kraka kanalizacije v Razvanju za okoli 165 tisoč evrov.

Mariborski svetniki so med drugim potrdili tudi energetsko obnovo 22, predvsem izobraževalnih objektov. Z dnevnega reda pa so zaradi očitkov o neusklajenosti umaknili obsežno reorganizacijo mestne uprave.