Foto: EPA
Foto: EPA

Direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač je potrdil, da so na mariborsko občino poslali predlog za 8-odstotno podražitev oskrbe z vodo. Eden izmed temeljnih razlogov je zakonsko določena višja minimalna plača, ki draži tudi storitve pogodbenih partnerjev javnega podjetja. Slednje obremenjuje tudi družbo Marprom, kjer prav tako pričakujejo, da bodo županstvo in svetniki potrdili višjo ceno vozovnic mestnega avtobusnega prometa.

Mariborski vodovod, ki s pitno vodo oskrbuje Maribor in 15 okoliših občin, je na podlagi elaboratov mestnim oziroma občinskim vodstvom poslal predlog za podražitev vodarine od 5 in pol do 26 odstotkov. Vzroki so: neusklajevanje cen, dražji energenti, storitve, predvsem pa višja minimalna plača in rušenje plačnih razmerij med zaposlenimi. Če bodo uskladili samo minimalne plače v 1. in 2. tarifnem razredu bo to na letni ravni stalo 300 tisoč evrov, izpostavlja direktor Danilo Burnač. V kolikor bodo obdržali enaka tarifna razmerja pa bi to lahko pomenilo do 900 tisoč evrov višje odhodke.

Najvišja podražitev vodarine se sicer obeta v občini Sveta Ana v Slovenskih goricah. Za mariborsko občino Mariborski vodovod predlaga povišanje iz 68 centov na 74 centov za kubični meter vode brez DDV, omrežnina pa naj bi se podražila iz 3,41 na 3,66 evra. »Štiričlanska družina v MOM naj bi tako imela na mesečnem nivoju za 1,33 evra višjo storitev javne službe za oskrbo s pitno vodo«, še dodaja Burnač.

Upravljalec smučišč in mestnega avtobusnega prometa Marprom naj bi za stroške dela in plačila zunanjih izvajalcev na letni ravni odštel dodatnih do 400 tisoč evrov. Tudi zato in ker se cena avtobusne vozovnice ni spremenila od leta 2001, je podražitev nujna, poudaril direktor Bernard Majhenič , o odstotkih pa ni želel govoriti. Zaupal nam je le, da so na občino so poslali predlog, ki bo primerljiv s cenami v slovenski prestolnici. Vozovnica v preprodaji v Mariboru stane 80 centov, v Ljubljani pa evro in 30 centov.

Sicer bo predloge najprej preučilo županstvo in mestna uprava, o morebitni podražitve pa bo na koncu odločal mariborski svetniki.