Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mariborski mestni svet je podjetju Marprom odobril najem 850.000 evrov kredita in 100 tisočakov primanjkljaja na tekočem računu. Javno podjetje, ki se ukvarja z avtobusnimi prevozi in upravlja žičniške naprave na Pohorju, bo skoraj polovico kredita namenilo za tekoče poslovanje, preostanek pa za refinanciranje preteklih investicij.

Direktor Marproma Bernard Majhenič je pojasnil, da so se za najem dolgoročnega kredita skupaj z županstvom odločili tudi zato, ker bodo mariborski občini najemnino za avtobuse odslej plačevali mesečno, in ne več po končani prodaji sezonskih vozovnic. Po petih letih odplačevanja kredita bo zagotovljena tekoča likvidnost, poraja pa se vprašanje, kako bodo izpeljali napovedane milijonske investicije na Pohorju. Naslednji koraki na tem področju z novo mariborsko mestno upravo še sicer niso dorečeni, med prioritetami pa še zmeraj ostaja vmesna postaja gondolske žičnic in investicije v zasneževanje.

Sporna višina nadomestila za naprave na mariborskem Pohorju

V Marpromu so še vedno zainteresirani za nakup žičnic na Areškem Pohorju, a po bistveno nižji ceni, Majhenič pa se je odzval tudi na dobrih 13 milijonov evrov nadomestila, ki bi jih morala po odločitvi sodišča plačati občina za naprave na mariborskem Pohorju. Kot poudarja sicer v podjetju modro molčijo, v primeru pravnomočnosti pa bodo vložili spor zoper prodajalca. Cenilec je po njegovem mnenju namreč cenil tudi premoženje v lasti Maproma, pri tem pa izpostavlja sedežnico Stolp, ki so jo odkupili ob NLB Leasinga. Kot je znano, je župan Saša Arsenovič v tem primeru že napovedal pritožbo, z dodatnimi argumenti pa bo mariborska občina skušala odkupno ceno občutno znižati.