Mestna občina Maribor Foto: BoBo
Mestna občina Maribor Foto: BoBo

Mariborski mestni svetniki so se še zadnjič letos zbrali na redni seji. Med drugim so se seznanili s končnim poročilom o Olimpijskem festivalu evropske mladine, županu še konkretneje odvzeli ustanoviteljske pravice javnega holdinga, potrdili novo trajnostno urbano strategijo in investicijsko dokumentacijo za gradnjo Zdravstvene postaje Tezno ter si zagotovili izplačilo manjkajočih sejnin.

Večina občinskih finančnih težav je odpravljenih, štipendije so izplačane, v proračunu pa realiziranih 170 milijonov od načrtovanih več kot 190-ih, kar je dobro, je oznanil župan Saša Arsenovič. V Gibanju Svoboda pa čakajo na zaključni račun. Karin Jurše:

"Sam je zdaj priznal, da ima 25 milijonov manj, kot je načrtoval, in zagotovo zaradi tega nekdo ni bil deležen tega, kar bi bilo potrebno."

Nadaljevala se je tudi saga s prenosom ustanoviteljskih pravic za javni holding z župana na mestne svetnike. Potem ko je Arsenovič sklep zaradi domnevne nezakonitosti zadržal, so ga svetniki dokončno potrdili. Župan se bo pritožil na upravno sodišče. Komentar Igorja Jurišiča:

"Če bi slučajno, po ne vem kakšnem čudežu, upravno sodišče ugotovilo, da je skupščina en sam politik, torej župan, potem so vsi sklepi, ki so bili sprejeti na začetku holdinga, nični in s tem župan ogroža obstoj holdinga."

Svetniki so se seznanili tudi z zaključnim poročilom Olimpijskega festivala evropske mladine, ki je mestu po mnenju občine prinesel številne koristi, a ustvaril več kot 700 tisočakov izgube.

"Skoraj vsa izguba izhaja iz namestitev, ker se je ta postavka najbolj povečala, saj smo imeli najmanj manevrskega prostora za pogajanja,"

pojasnjuje direktorica festivala Nataša Ritonija, ki so ji svetniki z novim letom zaupali vodenje Regionalne razvojne agencije. Izborili pa so si še neizplačane sejnine, pravi Tjaša Gojkovič:

"Mestna občina se je posluževala prakse, da je mestnim svetnikom izplačala zgolj eno sejnino, tudi če sta bili tisti mesec dve seji."

Dolg občine naj bi znašal 1900 evrov neto na svetnika, skupno pa po nekaterih ocenah več kot 60 tisočakov.