Sonja Prosenc, režiserka treh celovečernih filmov. Foto: mmcrtvslo
Sonja Prosenc, režiserka treh celovečernih filmov. Foto: mmcrtvslo

Mariborski letni kino Minoriti prinaša nocoj ob 21. uri švedski dokumentarec Greta, filmski portret, ki predstavlja leto dni življenja mlade podnebne aktivistke Grete Thunberg, od prve samotne stavke pred švedskim parlamentom do vzpona med globalne ikone. Sinoči si je občinstvo lahko ogledalo britanski film Obetavna mladenka, ki na pretresljiv in šokanten način izpostavlja v zahodni družbi sprejemljivo spolno nasilje nad ženskami. Po filmu je sledil pogovor z režiserko Sonjo Prosenc in soustanoviteljico slovenskega feminističnega filma Jano Burger o neenakem položaju žensk pri nas.

Na neenak položaj žensk v zahodni družbi moramo opozarjati glasno in vztrajno, saj smo ženske za enako delo še vedno slabše plačane kot moški. Opravljamo številna, za družbo ključna dela – poklice, katerih poslanstvo je skrb za druge, hkrati pa večino vodstvenih položajev zasedajo moški, pojasnjuje sustanoviteljica prvega feminističnega filma pri nas Jana Burger: "V družbi je veliko prikritega nasilja nad ženskami, ki se začne seksitičnimi opazkami in nadlegovanjem moških, o tem se ne govori in postaja družbeno sprejemljivi, ter vodi v druge oblike nasilja."

O položaju žensk in vse več kršitvah človekovih pravic je zato treba opozarjati javno, tudi v filmski umetnosti, kjer so ženske podobno kot na drugih področjih v ozadju. "Manjša prisotnost žensk se odraža v tem, da filme, ki terjajo večji proračun v večini primerov režirajo moški in zelo malo žensk. Več žensk pa režira filme, ki potrebujejo nižja sredstva kot so dokumentarni ali kratki filmi," pove priznana režiserka Sonja Prosenc.

Z uveljavitvijo razpisov za filmske prvence se razmere v slovenski filmski umetnosti izboljšujejo. Režiserke, ki se sicer povezujejo v novoustanovljenem klubu pri Društvu slovenskih režiserjev, lažje uresničujejo svoje poklicne cilje, pravi Prosenčeva. Je ena od zgolj treh filmskih ustvarjalk, ki je v zadnjem desetletju dobila priložnost režirati visoko proračunske celovečerne filme. Pravkar se pripravlja na snemanje svojega tretjega celovečerca z naslovom Odrešitev.