Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na onkološkem oddelku v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru onkološka dejavnost dobiva vedno večje razsežnosti, tako strokovne kot po številu zdravljenih bolnikov. Letos so začeli z obsevanji tudi v popoldanskem času in odprli še eno ambulanto za paliativno zdravljenje.

Zdravljenje nasploh razširjajo tudi še na nekatere druge vrste raka, zato si želijo prostorskih rešitev. V nekaj letih obstoja se je onkološka dejavnost v mariborski bolnišnici zelo razširila, poleg obsevanj in kemoterapij so vpeljali tudi sistemsko zdravljenje različnih vrst raka, ki bi mu radi dodali še raka pljuč, tako da sedanji prostori več ne zadoščajo, opozarja predstojnica oddelka Maja Ravnik in še: » Dnevno so bolnikom na voljo tri ambulante za radioterapijo, za internistično onkologijo in dve ambulanti za paliativno zdravljenje.«

Še najhuje pa je na mariborski onkologiji s hospitalnim delom, saj imajo na voljo zgolj deset postelj, pri tem pa zdravijo bolnike z rakom iz vse severovzhodne Slovenije. » V tej smeri bo nujno potrebno nekaj naredit in potrkat na zavest države, da bolniki iz severovzhodne Slovenije potrebujejo nekaj več prostora in možnosti za zdravljenje,« še spominja Maja Ravnik.

Dodaja, da ni rešitev, da se nekateri bolniki zaradi tega po nepotrebnem vozijo v Ljubljano, četudi imajo možnost dobrega zdravljenja na mariborski onkologiji. Tudi kadrovsko niso najbolje, nekaj novih zdravnikov so si sicer dobili, najbolj pa primanjkuje tudi drugega zdravstvenega osebja.

K sreči je celotna ekipa mariborske onkologije zelo zagnana in jim je mar za bolne ljudi. »Dokler bomo takšni, bomo šli naprej, saj je pričakovati še večji razvoj na tem področju,» je prepričana predstojnica mariborske onkologije, kakor tudi, da mora država vse to prepoznati in ne pozabiti na bolnike tudi v tem koncu države.