Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Današnji verski praznik je na gotsko baziliko Marije Zavetnice na Ptujski Gori tradicionalno privabil nekaj tisoč romarjev, ki so se udeležili slovesne maše in molitve.

Do zadnjega kotička polno cerkev in plato okoli ptujskogorske bazilike romarjev je mariborski nadškof Alojzi Cvikl v svoji pridigi opomnil, da je praznik Marijinega vnebovzetja, praznik upanja. Ob tem pa je opozoril še na državljanske vrednote in vrednoto duhovnosti pred materialnostjo.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Na ta dan verniki romajo do nekaterih manj, nekaterih bolj znanih Marijinih svetišč, kjer potekajo procesije in slovesna bogoslužja. Molitvene ure in svete maše so potekale že v sredo, na predvečer praznika.

Slovesna bogoslužja v večjih romarskih središčih so danes vodili slovenski škofje. Povsod je potekala tudi obnovitev izročitve slovenskega naroda Mariji. Na Brezjah, pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj, je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Koprski škof Jurij Bizjak je mašo vodil v Logu pri Vipavi, mariborski nadškof Alojzij Cvikl na Ptujski Gori, novomeški škof Andrej Glavan na Zaplazu, murskosoboški škof Peter Štumpf pa v Turnišču.

V Sloveniji je sicer 15. avgust od leta 1992 tudi dela prost dan, zato so si letos številni vzeli še prost petek, dan za praznikom, in se tako razveselili nekaj prostih dni skupaj.