Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Na Ptuju se je začel 32. festival Dobrote slovenskih kmetij; običajno ga spremlja tudi razstava dobrot, a je tokrat zaradi epidemioloških razmer niso postavili, so pa med drugim pripravili strokovni posvet s poudarkom na slovenski gastronomiji.
V želji, da bi lahko na festivalu izpeljali čim več dogodkov, je organizator Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj v sodelovanju s kmetijskim ministrstvom in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije prireditev letos prestavil na začetek septembra. Tako ta konec tedna v Minoritskem samostanu diši po domačih dobrotah, ki jih je mogoče poskusiti in kupiti, razglasili pa bodo tudi rezultate in podelili priznanja iz letošnjega ocenjevanja. Predsednik organizacijskega odbora festivala Peter Pribožič, je povedal, da je bilo v 15 kategorijah ocenjenih 987 izdelkov, od tega jih bo kar 883 dobilo priznanja. Zlatih je letos 491, srebrnih 258 in bronastih 134. Po njegovih besedah je bistvo ocenjevanj in njihove tradicionalne prireditve prav v tem, da lahko kmetije s pomočjo strokovnih ocen izboljšajo kakovost svojih izdelkov. Boljša kakovost, na katero opozorijo z uporabo znakov, ki jih prejmejo kmetije, pa lahko omogoči tudi boljšo prodajo.

Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Nov spletni portal dobrot

Novost letošnjega festivala je spletni portal dobrot slovenskih kmetij, katerega namen je predstavitev pridelkov in izdelkov potrošnikom. Portal ima podstran, namenjeno festivalu dobrot slovenskih kmetij, izpostavlja pa tudi pomen shem kakovosti in ocenjevanj dobrot slovenskih kmetij. V bazi je 500 kmetij, na portalu pa jih je trenutno z izdelki 110.
V okviru festivala so pripravili strokovni posvet, poudarek so dali slovenski gastronomiji, ki se naslanja na slovenski izvor porekla hrane, predvsem na dobrote slovenskih kmetij. Ena od tem je bila uporaba slovenske govedine v prehrani s poudarkom na zorjeni govedini.

V nedeljo se bodo predstavili sirarji

Sobota bo namenjena razglasitvi najboljših vin in podelitvi diplom ter glinenih amfor 18. grajskega ocenjevanja vin iz Slovenskih Goric in Haloz, zabavnim delavnicam za otroke, glasbenim nastopom in odprti »kuhni«, nedelja pa bo v znamenju praznika sira.