Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Agencija za varnost prometa je v Mariboru organizirala predavanja in praktične prikaze za večjo varnost voznikov traktorjev. V petih letih je bilo v Sloveniji 757 prometnih nesreč s traktorjem, v katerih je umrlo 9 voznikov, 19 jih je bilo hudo telesno poškodovanih, 85 pa lažje. Pristojni so zato ob začetku sezonskih del v kmetijstvu pozvali voznike traktorjev k varni in odgovorni vožnji, druge udeležence v prometu pa k strpnosti.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Konec leta 2022 je bilo v Sloveniji registriranih že več kot 119 tisoč traktorjev, imetnikov veljavnega vozniškega dovoljenja kategorije F pa je celo več kot 299 tisoč. Vršilka dolžnosti direktorice Agencije za varnost prometa Simona Felser: "Po številu traktorjev na prebivalca je Slovenija tako prava velesila, saj ima povprečno vsak sedemnajsti prebivalec doma traktor." Vsako leto je zabeleženih okrog 150 prometnih nesreč z udeležbo traktorja, največ v naseljih. Lani sta umrla dva voznika traktorjev, 5 se jih je težje poškodovalo, 19 pa lažje. Tudi za voznike traktorjev velja prepoved vožnje pod vplivom alkohola, prepovedana je tudi uporaba mobilnega telefona. In še: "Ker je traktor počasi vozeče vozilo, mora imeti nameščeno označevalno tablo za takšna vozila. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo," je še dodala Felserjeva.

Največ, kar 35 nesreč z udeležbo traktoristov so lani obravnavali policisti Policijske uprave Maribor, kar 66 odstotkov pa so jih povzročili vozniki traktorjev sami, policijski inšpektor Boštjan Koletnik pa ob tem izpostavlja: "Med delom na njivi se na traktor in priklopnik nabereta zemlja in blato, ki ga marsikdo nato nanese na cesto, kjer takšna onesnaženost lahko predstavlja nevarnost v prometu. Zakon zato veleva, da je vozilo treba očistiti ob vsaki vključitvi v cestni promet." Med vzroki prometnih in delovnih nesreč s traktorji sicer prednjačijo slaba ocena terena, vožnja čez rob cestišča, neprilagojena hitrost in vstop na traktor ali na priključek, ko se ta že premika.