Foto: Oglasno sporočilo/Kibla Portal/Barbora Kleinhamplová
Foto: Oglasno sporočilo/Kibla Portal/Barbora Kleinhamplová

Mednarodna, interdisciplinarna, skupinska razstava sodobne umetnost v velikem razstavišču Kibla Portal v Mariboru je zadnja razstava v sklopu mednarodnega projekta Tvegaj spremembo, ki s povezovanjem umetnosti in znanosti kritično opozarja na družbeno realnost našega časa in ga že četrto leto uresničuje mariborska Kibla.

Razstavljena umetniška dela in raziskovalni projekti 27 domačih in tujih umetnikov, interdisciplinarnih kolektivov in umetniških skupin soočajo obiskovalce s strukturnim in političnim nasiljem, izkoriščanjem in nadzorom ljudi, družbe in narave v službi globalnega kapitala, ki v sodobnem času vstopa v vse dežele sveta. Zdaj in tukaj, družbeni in politični sistemi v različnem prostoru, njihovo razkrivanje so skupno vodilo izbranih umetnikov in njihovih zelo različnih del. »Različni institucionalni sistemi kot so zdravstveni, šolski, kulturni, telekomunikacijski, varnostni in drugi s svojim ravnanjem omejujejo, disciplinirajo in nadzorujejo naša življenja," pravi kuratorica Živa Kleindienst.

Mednarodno prepoznavne umetnice in umetniki, kot so Michael Takeo Magruder, Salvatore Vitale, Mladen Miljanović, raziskovalna agencija Forensic Architecture iz Londona in slovenski umetniki, med njimi so Suzana Brborović, Tom Kerševan, Iva Tratnik, z zelo različnimi sodobnimi mediji raziskujejo teme, ki se dotikajo vseh nas. Umetniki in umetniške skupine prihajajo iz Evrope, Združenih držav Amerike, Kolumbije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške in Slovenije.