V

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

čerajšnje neurje je povzročilo obilo škode v občini Lovrenc na Pohorju, kjer že poteka sanacija. Zaradi močnih nalivov na Rogli sta narasla potoka Radoljna in Plešivščica, ki sta med drugim uničevala mostove in ceste.

Včeraj popoldne se je v Lovrencu na Pohorju razbesnelo neurje, dejanske razsežnosti škode po divjanju Radoljne in Plešivščice pa so po besedah tamkajšnjega župana Marka Rakovnika vidne šele danes: »Popoldne nekaj po 16. uri sta zaradi nevihte na Rogli močno narasla reka Radoljna in potok Plešivščica, ki sta poplavili prek struge, tekli prek mostov, odnašali vse pred sabo. Škoda je ogromna, od milijon do 2 milijona evrov. Ceste so neprevozne, tako lokalne kot državna na Roglo«. Največ škode je na cestah, predvsem Radoljna pa je onesposobila kar dva mostova: »Tukaj na Srparski poti, to je prvi most, ki ga je neslo. S tem je od naselja Lovrenc odrezana večja skupina hiš na Kumnu. Vzpostavljamo jim začasen obvoz, po katerem bodo vsaj mobilni. Potem je odneslo še višje ležeči most na Kumnu. Slednji še stoji, vendar je neprevozen, zato je treba ravnati skrajno previdno«.

Foto: Špela Žerjal TV Maribor
Foto: Špela Žerjal TV Maribor

Pretrgalo je tudi cestno povezavo nad drugim mostom, ki so jo sanirali pred dvema letoma iz sklada za neurja. »Potrgana je javna infrastruktura, tudi vodovodi. Lokalno saniramo poškodbe kolikor le zmoremo in upamo, da do konca dneva krajanov zagotovimo vsaj najnujnejše«, je dodal Rakovnik. Iz potoka Plešivščica so dopoldne potegnili tudi vozilo s čebelnjakom, stanovalci v neposredni bližini Radoljne pa so takole opisali divjanje narave: »To je prišlo v momentu. Voda se je dvignila naenkrat, za 1,20 metra, skoraj meter in pol. Utrgalo je most, pa še marsikaj ostalo«. Še en bližnji sosed, ki ima hišo tik ob Srparski poti pa je dodal:
»Noro v glavnem. Če bi vam lahko pokazal posnetke od včeraj, bi videli, kaj lahko naredi en potok, ki bo čez dva dni komaj viden. Glede na to, da so bili moji sosedje in pa gasilci tako hitri, smo rešili zelo veliko, tako da nam je odneslo samo malo zemlje, poškodovana pa je tudi ograja«. Kdo vse je utrpel škodo, še ni znano. Krajani, ki so se z neurji soočili že večkrat, pa upajo, da bo po sanaciji tovrstnih pojavov manj.