Hiško so zgradili iz recikliranega gradbenega odpada in lesa. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Hiško so zgradili iz recikliranega gradbenega odpada in lesa. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborsko javno komunalno podjetje Nigrad je predstavilo prizadevanja na področju reciklaže gradbenih materialov. V Sloveniji se proizvede letno že skoraj 9 milijonov ton gradbenih odpadkov. Z evropskim projektom LIFE RESTART pa si prizadevajo razviti tehnike, kako jih ponovno uporabiti.

Nigrad kot eden izmed partnerjev projekta Life Restart sodeluje pri razvoju aplikacije za popis nezakonitih odlagališč gradbenih odpadkov po Slovenij, pripravlja pa tudi tako imenovano banko zemljin in materialov, pravi koordinator Sergej Gustmandl z Nigrada:

"Ponovno bomo uporabili določene elemente, ki so odstranjeni z občinskih površin, kot so klopi, betonska korita, betonski robniki in še kakšne druge stvari."

Razvili so metodo za predelavo gradbenih odpadkov v nove zidake, s katerimi so na nekdanji deponiji v Dogošah postavili demonstracijsko hišo.

Gradbene odpadke v manjšem obsegu – do 30 tisoč ton letno - že reciklirajo in tudi prodajajo, upajo pa, da bodo dejavnost v letu ali dveh vključili v redni delovni proces. Direktor Nigrada Tomaž Kavnik:

"Tega ne bi imenoval konkurenčna prednost, ampak da zato, ker smo v lasti mariborske občine, je to osnovna pobuda, da se imenuje eno podjetje, ki bo skrbelo, da bo občina urejena."

Želijo si vzpostaviti tudi regijski center za ravnanje z gradbenimi odpadki.

Projekt ima širše cilje

Projekt Life Restart je sicer širši. 15 partnerjev si prizadeva še za revitalizacijo rudnikov, uporabo mulja za povečanje poplavne varnosti in recikliranje komunalnega blata.

"S projektom bomo tudi prispavali k zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida in zagotovili nekaj zelenih delovnih mest,"

pravi vodja projekta in sekretarka na okoljskem ministrstvu Mateja Simčič.

Projekt je vreden 17 milijonov evrov – Evropska unija prispeva dobro polovico.