Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Naslednja seja mariborskih mestnih svetnikov bo 14-ega oktobra, na dnevni red pa naj bi županstvo uvrstilo kar nekaj perečih točk. Za drugo obravnavo je pripravljen spremenjen odlok o občinskih cestah, med gradivi je tudi rebalans letošnjega proračuna, svetniki pa naj bi dokončno potrjevali tudi gradivo o ustanovitvi občinskega časopisa. Slednji naj bi po novem nosil ime ČASOPIS za prijazen Maribor, kljub vključenim pozitivnim spremembah v primerjavi s prvo obravnavo pa se zaradi vse večje županove vpetosti pri kadrovskih imenovanjih obeta živahna razprava. Komentar Dejana Rata.

V ČASOPIS-u za prijazen Maribor, ki ni protiutež Večeru, zato ime "Jutro" ni primerno, naj bi programski prostor dobili tudi starejši, mladina in humanitarci, programski prostor pa naj bi dobili tudi starejši, mladina in humanitarci. Določena je tudi višina sejnin 7-članskega uredniškega odbora na čelu z odgovornim urednikom, ki bo mandat opravljal 4 leta in ne bo več vezan na županski mandat.

Uredniški odbor bo v skladu z novim predlogom sestavljen: iz mestnega svetnika, ki ga bo predlagal KVIAZ, potrjevali pa svetniki, drugega člana iz vrst mestne uprave pa bo imenoval mariborski župan. Saša Arsenovič bo imel zadnjo besedo tudi pri preostalih 5 članih odbora. Štiri ugledne in izobražene meščane mu bo na izbiro ponudil odgovorni urednik, slednjega pa bo župan imenoval ali razrešil kar sam.

Sprememba, ki je sporna iz dveh razlogov. V prvotnem gradivu je zapisano, da šefa brezplačnega občinskega glasila imenuje mestni svet na predlog župana, Arsenovič pa je očitno požrl besedo, saj je vehementno zatrjeval, da se bo izvzel iz vseh postopkov, ki dišijo po političnem imenovanju oziroma Časopisu, ki bi lahko postal »Jutranje županovo trobilo«. Za katerega je za nameček letos predvidena nova proračunska postavka in 30 tisoč evrov.