V prvem podcastu Zorni kot smo govorili o prihajajočih predsedniških volitvah. Na fotografiji (od leve): filozof Boris Vezjak, novinar Večera Rok Kajzer in voditeljica Nataša Rižnar. Foto: Radio Maribor
V prvem podcastu Zorni kot smo govorili o prihajajočih predsedniških volitvah. Na fotografiji (od leve): filozof Boris Vezjak, novinar Večera Rok Kajzer in voditeljica Nataša Rižnar. Foto: Radio Maribor

Na Radiu Maribor smo uvedli novost – podcast Zorni kot. V njem se bomo s sogovorniki lotevali aktualnih tem s področja politike, sociale, zdravstva, dotaknili se bomo družboslovnih fenomenov, tudi tabu tem in lokalnih aktualnosti. Delčkom pogovorov boste lahko prisluhnili v programu Radia Maribor ob četrtkih po pol enajsti, celotno vsebino pa boste našli v svoji aplikaciji za podcaste.

V prvem podcastu smo s filozofom Borisom Vezjakom in novinarjem Rokom Kajzerjem govorili o prihajajočih predsedniških volitvah: velikem naboru kandidatov, o odstopu Marte Kos od kandidature, zapuščini Boruta Pahorja in še čem.

Odvetnica Nataša Pirc Musar ima po odstopu Marte Kos od kandidature nekoliko višjo podporo za predsednico države, je pokazala zadnja javnomnenjska anketa, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana. Če je pred dvema tednoma uživala približno 26-odstotno podporo, je ta zdaj pri okoli 31 odstotkih. Podpora nekdanjemu zunanjemu ministru Anžetu Logarju medtem ostaja pri 23 odstotkih. Je tokratna predsedniška tekma že odločena ali so še možna kakšna presenečenja? Je možna zmaga že v 1. krogu? Sta sicer »ta glavna« kandidata prepričljiva? Kakšen vtis dajeta v javnosti?

Dve največji koalicijski stranki nimata svojega predsedniškega kandidata, poleg Gibanja Svoboda tudi SD. Oziroma, kot kaže, vse bolj realen postaja scenarij, da nobena izmed koalicijskih strank ne bo nastopila z lastnim kandidatom. Ali si lahko največja vladna stranka sploh privošči, da v predsedniško tekmo ne pošlje svojega kandidata?

Kandidaturo je sicer napovedalo že kar veliko kandidatov, za katere pa je že pred začetkom uradne kampanje jasno, da nimajo nobenih možnosti za izvolitev v drugi krog. Zakaj se takšna množica podaja v vnaprej izgubljeno volilno tekmo? Gre predvsem za samopromocijo?

To je le nekaj vprašanj, na katera smo iskali odgovore. Celotnemu podcastu lahko prisluhnete na spodnji povezavi: