Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Bolnika v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru nista okužena z novim koronavirusom, so potrdili pristojni. Suma okužbe so sicer opazili že včeraj. Zaradi pojava in širitve virusa v Italiji so v UKC Maribor preventivno prepovedali vse obiske. Nekaj posamičnih primerov sumov okužb so sicer že imeli v preteklih tednih, a so bili v vseh primerih testi negativni.

Potem ko so v mariborskem kliničnem centru s testiranjem ovrgli včerajšnja dva suma okužbe z novim koronavirusom, o prvih primerih okužbe poročajo iz Hrvaške in Avstrije. Hrvaški premier Zoran Plenkovič je sporočil, da je okužen mlajši moški, ki je bil prejšnji teden v Milanu. Zdravi se na kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu. V Avstriji so prva primera okužbe potrdili na Tirolskem, kjer sta zbolela dva 24-letnika. Po poročanju avstrijskih medijev sta Italijana, ki živita v Innsbrucku.

V UKC Maribor trenutno ni nikogar s potrjeno okužbo na koronavirus, za popolno prepoved obiskov pa so se odločili predvsem zaradi pojava virusa v Italiji. Tudi v mariborskem Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca so pripravljeni na morebiten primer koronavirusa, bolnike pa prosijo, da dosledno upoštevajo navodila. V ptujski bolnišnici večjih omejitev pri obiskih ni. Kot so nam sporočili, pa so sprejeli vse potrebne preventivne ukrepe, med drugim tudi za izobraževanje vseh zaposlenih.

Karl Turk z mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarja, da je pomembna samozaščitna dejavnost – izogibanje zaprtim prostorom in predvsem higiena rok, glede na širjenje virusa v naši soseščini pa potovanja v že znana žarišča odsvetujejo.