Foto: Radio Maribor/RIC Slovenska Bistrica
Foto: Radio Maribor/RIC Slovenska Bistrica

Ob lokalni cesti Pečke – Slovenska Bistrica, in sicer na območju od mostu čez avtocesto do železniške postaje Slovenska Bistrica, namerava občina Slovenska Bistrica urediti sodobno kolesarsko stezo. To je rešitev za varnejše kolesarjenje na tem cestnem odseku izven naselja, kjer je omejitev hitrosti 90 km/h, zaradi česar je kolesarjenje na tem območju zelo nevarno. Župan Ivan Žagar pravi, da je ta kolesarska povezava postala aktualna potem, ko je bila preurejena železniška postaja: "Mi smo dokumentacijo za projekt pripravljali že dlje časa, tako da je zdaj vse pripravljeno za izvedbo investicije."

Glede na trenutno stanje motoriziranega prometa in opredeljene ukrepe, ki si jih je Občina Slovenska Bistrica zastavila v Celostni prometni strategiji ter ugotovitve v Dokumentu identifikacije investicijskega projekta, je investicija v izgradnjo kolesarske poti ob lokalni cesti Pečke – Slovenska Bistrica do železniške postaje, smiselna in nujna za zagotavljanje ustrezne prometne varnosti kolesarjev, promocijo trajnostnih oblik mobilnosti ter zagotavljanja bolj kakovostnega življenjskega okolja. Dokument identifikacije investicijskega projekta so bistriški občinski svetniki sprejeli že lani. "Prvotno smo načrtovali, da bomo to investicijo financirali iz proračuna, z možnostjo pridobitve morebitnih evropskih sredstev, a po zadnjih razgovorih z Ministrstvom za infrastrukturo bo projekt financirala država iz sklada EuroVelo 9. V skladu z dogovori naj bi bil še letos objavljen razpis za izvajalca del," še pojasnjuje Žagar.

Kolesarska steza bo dolga 4300 metrov in široka 3 metre, od cestišča bo ločena z zelenico, ob stezi pa bodo zasadili tudi drevored.