Foto: Pogrebno podjetje Maribor
Foto: Pogrebno podjetje Maribor

S povečanim obiskom pokopališč v času okoli dneva spomina na mrtve, 1. novembra, se žal poveča tudi strah pred nepridipravi, ki prežijo na obiskovalce in bogato okrašene grobove. Nad njimi poostreno bdijo policisti in redarji, a previdnost ni odveč.

Nepridiprave na pokopališčih najbolj zanimajo vaze, kipci, sveče, aranžmaji in medeninasti predmeti, nekateri pa povzročajo tudi poškodbe. Ker gre za kazniva dejanja majhne vrednosti, jih oškodovanci najpogosteje ne prijavijo, a policisti jih pozivajo, naj jih vendarle prijavijo.

Mariborski policisti letos beležijo nekaj več tovrstnih neljubih dogodkov, a ne bistveno. Med prazniki pokopališča poostreno nadzirajo, a svetujejo tudi previdnost, pravi Anita Kovačič Čelofiga s Policijske uprave Maribor:

"Ljudje naj ne pozabijo na samozaščitna ravnanja, vrednejše predmete v vozilih naj odstranijo, ali jih ne puščajo na vidnih mestih. Pazijo naj tudi na vrednejše predmete pri sebi, kot so denarnice. Če bodo med prazniki odsotni z doma, pa naj ne pozabijo na zaščito nepremičnin in premoženja doma."

Pokopališča v Mariboru in 17 okoliških občinah te dni poostreno nadzira tudi do 12 mestnih redarjev. Pristojnosti za obravnavanje kaznivih dejanj, kot so tatvine, nimajo, k varnosti pa pripomorejo s povečano prisotnostjo in obravnavo prekrškov, pravi vodja mariborskega medobčinskega redarstva Uroš Kosi:

"Po odloku je na primer v Mariboru prepovedano voditi pse na pokopališče, tudi s kolesi se je tam prepovedano voziti, prepovedano je tudi uničevanje opreme na grobovih."

Povečanega števila kršitev trenutno ne zaznavajo, največ dela imajo z napačnim parkiranjem.