Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska občina je pred dnevi začela obnovo južnega dela pročelja mestne hiše, ki gleda na Glavni trg. Naložba je brez davka na dodano vrednost ocenjena na 40 tisoč evrov, ob ugodnih vremenskih razmerah pa naj bi bila končana do konca novembra.

Mestna hiša Rotovž – simbol mestne oblasti – je stara že dobrih 5 stoletij, njen videz pa že dolgo kazi podobo Glavnega trga. »Glavni trg postaja vedno bolj zaželena dnevna soba, vedno več je tudi obiskovalce in težko govorimo in težko govoriš o tem, da cenim svoje korenine in zgodovino pa gledaš razpadajočo fasado«, poudarja mariborski župan Saša Arsenovič in trdi, da je investicija nujna in smotrna, kljub projektu Mariborska knjižnica: «Bilo je kar precej dileme, ali se lotiti obnove zdaj in ali bo ta fasada obstala med gradnjo Mariborske knjižnice. To smo dobro preverili in bo treba fasado potem, ko bo končana zaščit zaradi del povezanih s knjižnico, ampak ne vem, zakaj bi čakali s tem še dve, tri leta, če lahko to naredimo danes«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Za obnovo kulturnega spomenika je občina pridobila soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Dela izvaja podjetje Proslik, pogoji pa med drugim določajo, da bo barvne odtenke finalnega sloja fasade in ostalih obnovljenih elementov določil restavrator, ki bo ohranil in saniral tudi profilacijo fasade. Sodelovanje z ZVKD je zelo dobro, je še pojasnil mariborski župan, ki si želi, da bi bila dela končana do konca novembra. Tudi zaradi Čarobnega decembra. »Želimo narediti iz oken, ki so tukaj, 24 jih je, en živ adventni koledar, kjer bi potem s programom navduševali mlade«, dodaja Arsenovič, ki se zaveda, da lahko časovne načrte prekriža vreme.