Foto: Župan občine Duplek Mitja Horvat
Foto: Župan občine Duplek Mitja Horvat

Na gradu Vurberk opravljajo v poletnih mesecih investicijska vzdrževalna dela na obzidju pri odru, stolpu in peterokotnem stolpiču, levo od glavnega vhoda. Okrog 115 tisoč evrov vredna obnova, ki jo skoraj polovično sofinancira Ministrstvo za kulturo, naj bi bil končana do konca septembra, že po 20. avgustu pa bo grad, ki je bil prvič posredno omenjen leta 1238, ponovno zaživel.

Župan občine Duplek Mitja Horvat je poudaril, da je bil dotrajan vurberški grad zaradi denacionalizacije in visokih stroškov obnove v negotovem položaju. Potem ko so bili uspešni na razpisu Ministrstva za kulturo so se takoj lotili dela: «Dolgo želeno obnovo razpoke na obzidju za odrom smo sanirali, statično ojačali in tudi pozidali. Hkrati pa smo na tem projektu prijavili tudi sanacijo stolpa ob odru in peterokotnega stolpiča ob samem vhodu«.

Foto: Župan občine Duplek Mitja Horvat
Foto: Župan občine Duplek Mitja Horvat

Dela so začeli julija, zunanji del bo končan najkasneje septembra, notranja dela v okviru avditorija pa bodo izvedli do 20. avgusta. »Že v zadnjem tednu avgusta je kar nekaj prireditev, ki se bodo normalno odvijala,« je še dodal dupleški župan. Ob tem je še pojasnil, da so ob obnovi in čiščenju ugotovili, da je obzidje pri peterokotnem stolpiču precej poškodovano. »Zato smo naročili projekt statične sanacije in upamo, da bomo potem ko bo projekt izdelan uspešni pri pogovorih z ministrstvom za kulturo za kakšna intervencijska sredstva«.

Postopna obnova bo zagotovo trajala še več let, a Horvat zagotavlja: «Ne bomo zazidali novega gradu, radi pa bi še nadgradili vsaj teraso oziroma obzidje in pa okrogli stolp na koncu tega obzidja«. V letošnjem proračunu imajo za prvo fazo obnove na voljo 150 tisoč evrov, za vzdrževalna dela, ki naj bi stala 115 tisočakov, pa je pristojno ministrstvo primaknilo 56 tisoč evrov.