Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zdravijo 72 covidnih bolnikov, od tega jih je na 26 intenzivnih oddelkih. Direktor Anton Crnjac je potrdil, da bo z jutrišnji dnem na voljo več postelj na intenzivni negi, ob tem pa je izrazil skrb zaradi trenutne epidemiološke slike v državi.

V mariborskem UKC v zadnjih dneh število covidnih bolnikov počasi narašča, v dogovoru s pristojnim ministrstvom pa bodo število postelj povečali. »Mi smo bili do zdaj delegirani in zadolženi za 27 intenzivnih postelj, z jutrišnjim dnem ta številka naraste na 30«, poudarja direktor UKC Maribor Anton Crnjac in ob tem izpostavlja, da je velika večina bolnikov necepljenih: »Zanimiva sprememba napram prejšnjim valom je, da je ta populacija precej mlajša. Trenutno so pri nas hospitalizirani bolniki s povprečno starostjo med 67 in 68 let«.
V drugi največji slovenski bolnišnici so tako kadrovsko kot prostorsko pripravljeni na porast hospitalizacij, vsaj za zdaj preostalih programov ne bodo dodatno krnili. So pa zaskrbljeni: »Covid je bil zdaj nekaj časa v navideznem zatišju, resnično pa nas skrbi, če bo ta novi val v vsej svoji velikosti in širini, ki smo ga bili navajeni iz prejšnjega obdobja, dosegel tudi UKC Maribor«, je povedal Crnjac.

V prvih 9 mesecih nekaj manj kot 3 milijonski minus

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Direktor se je dotaknil tudi trenutnega finančnega stanja. Ob junijskem prevzemu funkcije je kazalo na 6-milijonsko izgubo. »Dodatne analize, dodatna pogajanja z našim plačnikom in s precejšnjo notranjo reorganizacijo na odhodkovni strani, smo - po zadnjih podatkih 1 – 9 ( od januarja do septembra, op.p.) – to prepolovili na 3 milijone ali pa celo še nekaj manj«, pojasnjuje Anton Crnjac. Želja pa je, da bi konca leta poslovali z minimalno izgubo ali celo brez nje, k temu pa bi lahko pripomogla tudi dodatna usklajevanja glede cene oskrbe covidnih bolnikov. Ta je bila po mnenju novega direktorja UKC Maribor sprva previsoka, zdaj pa je tudi na podlagi narejenih analiz in stroškov, prenizka.