Kot smo poročali, so v ponedeljek z mariborske občine sporočili, da bodo zaradi izrednih razmer in ukrepov, povezanih s širitvijo okužbe koronavirusa, odpadno blato iz mariborske čistilne naprave začasno odlagali na deponiji ob Centralni čistilni naprav v Dogošah. Zdaj je Surovina, ki odvaža blato, le našla začasno rešitev in tako bo do nadaljnjega blato ponovno odvažala.

Podjetje Surovina je v začetku tedna ustavilo prevzem blata, glavni razlog za to pa je bil, da so za tovorni promet zaprli meje s sosednjimi državami, prav tako so bile težave z razpoložljivostjo prevzemnikov in delovne sile, ki se ukvarja s to dejavnostjo. Včeraj pa sta Energetika Maribor in Surovina našli začasno rešitev: Surovina tako znova prevzema odpadno blato iz mariborske centralne čistilne naprave, so sporočili iz občine. Dodali so, da odpadnega blata do nadaljnjega ne bodo več skladiščili na začasni deponiji v Dogošah, blato, ki je tam že bilo skladiščeno, pa da bo danes odstranjeno.

Z novo informacijo so občutili olajšanje tudi krajani Dogoš. A ti so še zmeraj vznemirjeni, saj na občini dodajajo, da če zaradi izrednih razmer ne bo druge možnosti, bodo morali blato znova odlagati na dogoški začasni deponiji. Predsednik mestne četrti Brezje-Dogoše-Zrkovci Oton Štrucl: »Obljubljeno je bilo, da odpadnega blata tu ne bo, sedaj pa se je to spet zgodilo, zato je kar precej negodovanja. V prihodnje bomo stremeli k temu, da blato v Dogošah ne bo ostajalo.« Štrucl torej od županstva pričakuje, da bo našlo takšne rešitve, da blata v Dogošah ne bodo skladiščili.

Foto: Radio Maribor/Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Radio Maribor/Aljaž Mejal