Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Na Radioteleviziji Slovenija je danes opozorilna stavka novinarjev in ustvarjalcev programov. Uperjena je proti vodstvu javnega zavoda zaradi odločitev, ki kratijo novinarsko in uredniško avtonomijo in krnijo profesionalizem in programske standarde, poudarjajo v koordinaciji novinarskih sindikatov. Vodstvo RTV stavko obžaluje; pogajanja o stavkovnih zahtevah pa bodo v prihodnjih dneh.

Dela stavkajoči nismo prekinili in občinstvo za program ne bo prikrajšano, je pa ta v znamenju pomena javnega medija in stavkovnih zahtev. Prva zahteva je novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija. Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Helena Milinković poudarja nujnost depolitizacije vodenja zavoda in spoštovanja profesionalnih in programskih standardov: »Zahtevamo umik škodljivih sklepov Programskega sveta. Med njimi je tudi ta, ki omejuje sindikalno svobodo. Zahtevamo pogajanju o dvigu najnižjih plač na RTV Slovenija in dogovor o kadrovski politiki«. Socialni dialog je zastal, sindikat je sprožil sodna spora zaradi nezakonitih imenovanj na Televiziji in MMC, zato je preostala le še stavka. »Kako pa s politični pritiski in siljenje v politično propagando v teh dveh uredništvih odvija pa je javnost lahko najbolje videla v času predvolilne kampanje«, je še dodala Milinkovićeva.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Stavka na RTV je upravičena in povsem utemeljena, poudarja predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek: »Že mesece opozarjamo na postopkovne kršitve, tako pri imenovanjih kot upravljanju, na nespoštovanje profesionalnih standardov, odsotnost dialoga med vodstvom in ustvarjalci programov ter posege v uredniško avtonomijo«.

Vodstvo RTV Slovenija se je na napoved stavke odzvalo le pisno. Stavko obžalujejo in dodajajo, da si za uresničevanje več stavkovnih zahtev, vezanih na ekonomske in socialne pravice delavcev, že prizadevajo. Pogajanja o stavkovnih zahtevah naj bi se začela jutri. Vodja pogajalske skupine na sindikalni strani Ksenija Horvat dodaja, da si ob izpolnitvi zahtev želijo tudi čimprejšnje spremembe Zakona o RTV, ki naj bo tak, da bo depolitiziral vodenje zavoda:
»Kaj si želimo? Da bi se lahko vrnili k temu, kar smo nekdaj že imeli. Profesionalno, resno izpolnjevanje poslanstva javnega servisa«.

Svojo zavezanost javnosti so novinarji, uredniki in drugi zaposleni izrazili tudi enournem popoldanskem zboru pred RTV.

Prisluhnite Radijski tribuni o razlogih za 24-urno stavko!!!!!!

Radijska tribuna