Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor

Le še do nedelje, 16. oktobra, je mogoče glasovati za projekte iz novega cikla mariborskega participativnega proračuna. Občina zanj namenja milijon evrov, na glasovanje pa so uvrstili 150 predlogov občanov. Vsak lahko glasuje za več projektov v skupni vrednosti 50 tisoč evrov.

Za projekte participativnega proračuna je doslej glasovalo več kot 1500 občanov, ki so skupaj oddali 4150 glasov. Preostali lahko to storijo še do nedelje na spletni strani Maribor, sodeluj!, manj vešči dela z računalnikom pa na glasovalnih mestih.

"Glasovalna mesta so na vseh mestnih četrtih in krajevnih skupnostih, projektnih pisarnah Zavoda PiP, Fundacije Prizma in Mladinskega kulturnega centra. Fizično glasovanje je možno še do petka, 14. 10., času uradnih ur," pravi Aljaž Brodnjak s Fundacije Prizma, ki dodaja, da je odziv dober – samo včeraj je tako glasovalo več kot 130 starejših.

Udeležba v fazi predlogov nižja, pri glasovanju višja

Čeprav se je število predlagateljev projektov v primerjavi z lani skoraj prepolovilo, je število glasovalcev večje, zato upajo, da bodo vsaj tu izpolnili cilj in udeležbo povečali za polovico. Posebno pozornost so posvečali osveščanju dijakov, dodaja direktor Zavoda PiP Bojan Golčar:

"Ugotovili smo, da 80 % mladih, ki se je odzvalo na anketo, ne pozna participativnega proračuna. Zato je toliko bolj pomembno delo z mladimi."

Občina ob tem izvaja še projekte iz lanskega participativnega proračuna. Izmed 43 jih je doslej realizirala 25. Vsi, razen enega, ki se je izkazal za neizvedljivega, bodo dokončali letos,

"En del je že narejen, drugi pa je v teku. Ni se bati, da želje ne bi bile upoštevane. Tudi čolni za ribnike so že v izdelavi," sta zagotovila direktor zavoda PIP in župan Saša Arsenovič.