Foto: Outsider/Federico Fiorino/Revija Outsider
Foto: Outsider/Federico Fiorino/Revija Outsider

Strokovna revija Outsider je končala natečaj za večnamenski plavajoči paviljon, ki ga želi mariborska občina postaviti ob dravskem nabrežju. Izmed 150-ih elaboratov je strokovno žirijo najbolj prepričala zasnova, imenovana Stolp Lent, italijanskega arhitekta Federica Fiorina.

Lesena prilagodljiva platforma, stopničasta kot praktikabli, je velika 8 krat 8 metrov in spominja na mariborsko tradicijo splavarstva. Na gričevnato okolico pa spominja prav posebna streha – ozka platnena piramida z zaobljenim vrhom, ki jo podpira helijev balon, omogoča pa nastavljanje višine.

"Mi smo v natečaju zahtevali, da je paviljon s streho tako visok, da lahko pluje pod novo brvjo, ki je zdaj tako rekoč že v nastajanju, in pod Studenško brvjo, da bi ga bilo mogoče premikati. Ta elaborat zaobide ta pravila, ne da bi jih kršil," pojasnjuje član žirije, mariborski podžupan Gregor Reichenberg.

Paviljon bi namenili tako oddihu občanov kot tudi manjšim prireditvam. Upravljal bi ga organizator Festivala Lent Narodni dom Maribor. Direktor Vladimir Rukavina tega še ne komentira, saj še ni seznanjen s podrobnostmi. Pravi pa, da so on in številni drugi spremljevalci festivala prepričani, da se mora na Dravo vrniti tudi nekoč ukinjeni veliki oder s tribunami.

Občina bo tudi za to skušala najti rešitev, obljublja podžupan: "Mi s tem odrom ne konkuriramo tistemu velikemu odru na Dravi, katerega si v resnici vsi želimo."

Sogovornik upa, da bi paviljon splavili prihodnje leto. Stroške, ki jih še niso ocenili, bi znižali z uporabo pontonov velikega plavajočega odra, ki ga je postavil prejšnji župan Andrej Fištravec, sedanji, Saša Arsenovič pa označil za neprimernega in umaknil. Paviljon bi privezali pri Stari trti in uredili dodatna sidrišča med dvoetažnim mostom in Mariborskim otokom.