Foto: Radio Maribor/Rdeči križ Slovenije
Foto: Radio Maribor/Rdeči križ Slovenije

Zaradi spremenjenih družbenih vrednot socialna država vse bolj slabi, vse več ljudi je na robu preživetja opaža sekretarka Območnega združenja RK v Slovenski Bistrici Petra Hojnik, saj samo po pomoč v hrani prihaja 550 posameznikov oziroma družin. Vse bolj pa Hojnikova opaža tudi velike psihosocialne stiske ljudi: »Socialna stiska posameznikov in družin se je v času epidemije povečala tudi na območju našega delovanja, torej na območju občin Slovenska Bistrica, Makole, Poljčane in Oplotnica. Trenutno država s svojimi ukrepi še nekoliko blaži stisko ljudi, kaj se bo zgodilo, ko bo epidemija mimo, pa niti pomisliti ne upamo. Številka je v primerjavi z lanskim letom za okoli 10 odstotkov višja

Pri premagovanju osebnih stisk posameznikov pa Rdečemu križu zelo pomaga tudi Občina Slovenska Bistrica, ki je ob koncu lanskega leta dodela Rdečemu križu 40 tisoč evrov za socialno ogrožene posameznike oz. družine, ki so jih porabili namensko, saj so denar zamenjali za vrednostne kartice pri bistriškem trgovcu in jih razdelili pomoči potrebnim.

V teh dneh so začeli zbirati prijave za letovanje otrok v Punatu: »Zdravniki v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica že imajo obrazce za napotitev otrok, tako da naj se starši pri njih pozanimajo o možnosti letovanja njihovih otrok, vse druge aktivnosti, ki so za to potrebne, pa bomo uredili mi,« dodaja Hojnikova.

Ob koncu meseca pa pripravljajo večjo akcijo darovanja krvi, ki kljub strogim ukrepom poteka nemoteno.