Foto: Reuters
Foto: Reuters

Težave obrtnikov se kopičijo že od lanskega leta, ko je bilo nekaj časa z odlokom prepovedano prodajanje blaga in storitev potrošnikom. Kljub neustavnosti omenjenega odloka obrtnikom škode, časa in strank za nazaj ne more nihče povrniti. Po uveljavitvi pogoja PCT mnogi obrtniki zaznavajo dodaten padec prometa, zaradi rasti cen energentov pa bodo prej ali slej prisiljeni tudi v višanje cen storitev, ki jih ponujajo. Temu se zaradi strahu, da bo strank potem še manj, sicer želijo izogniti, obenem pa ugotavljajo, da odločevalci njihovim pobudam ne prisluhnejo.

Obrtniki so od marca lani, ko mnogi niso smeli ponujati svojih storitev, utrpeli veliko škode. Mnogi so morali zaradi upada prometa odpuščati, nekateri so bili prisiljeni zapreti svojo dejavnost. Skrbi pa še ni konec, dodaja lastnik cvetličarne Dejan Rojko: "Vedno več strank, ki prihaja, pazi na vsak evro, ki ga potrošijo, tudi cene se dvigujejo, kot v vseh panogah, tudi pri nas, tako da ne gledamo svetlo v prihodnost."

Kdaj se bodo začele višati cene storitev, je po mnenju številnih obrtnikov le še vprašanje časa. Lastnik frizerskega salona Smiljan Škarica: "Sigurno bomo primorani v naslednjem letu ceno malenkost dvigniti, ampak ne bo to tako kot strašijo, tam 30, 40 odstotkov, ampak bo mogoče 10-15 odstotkov."

Dvig cen je mogoče pričakovati tudi na področju kozmetičnih storitev, pravi lastnica centra dobrega počutja Jasna Hajšek: "30 odstotkov naših storitev se bo sigurno podražilo za 10-15 odstotkov."

Predvsem zaradi višjih cen elektrike in drugih energentov, pri čemer predsednik območne Obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko opozarja: "Gre za dražitve, ki bi jih lahko nekdo ustavil; jih ne ustavi, posledično se bo zgodilo to, kar se mora zgoditi in potrošniki bodo tisti, ki bodo izgubili."

Ob tem dodaja, da rastejo tudi cene živil, kar še dodatno vpliva na obnašanje potrošnikov.