Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Od 29. junija je zaradi sanacije prepusta za ves promet zaprta Lackova cesta od krožišča pod Pohorjem proti Pekram. Obvoz je urejen po bližnjih ulicah, tamkajšnji krajani pa opozarjajo, da je ob povečanem prometu gradbišče večinoma samevalo, kar je nedopustno. Na mariborskem Uradu za komunalo pojasnjujejo, da je pri delih - plačnik je investitor SH Global, izvajalec pa Nigrad - prišlo do zamika izvedbe zaradi neskladja projektne dokumentacije in stanja na terenu. Po uskladitvi je izvajalec zdaj vendarle začel sanacijo, zaporo Lackove ceste pa so podaljšali do 10. avgusta.

Odsek Lackove ceste naj bi bil zaprt le tri tedne, a kot pravi bližnji stanovalec Milan Vnuk: "Izkopala se je samo gradbena jama, tri tedne pa je gradbišče samevalo." To je »absurdno«, je dodal podpredsednik Mestne četrti Radvanje Milan Pukšič in ob tem še izpostavil: "Kar še dodatno povečuje problematiko je, da gradnja projekta S25, ki jo izvaja GH Holding oziroma dostava materiala na gradbišče, teče prek tega obvoza, kar ni razumljivo. Mi smo v času sprejemanja dokumentov za ta projekt eksplicitno zahtevali, da mora imeti ta projekt oskrbo z Lackove ceste." In odgovor vodje Urada za komunalo, promet in prostor na mariborski občini Suzane Fras: "V kolikor je bil dogovor takšen, bomo kontaktirali investitorja in se bomo z njim dogovorili, da mora izvajati gradbiščni promet, tako kot je bilo zapisano v gradbeni dokumentaciji."

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Krajani ustanovili civilno iniciativo za ureditev razmer

Prebivalci ulice Ob ribniku in Rožnodolske ulice, kjer poteka obvoz, so sicer z več 90-imi podpisi ustanovili civilno iniciativo za ureditev razmer. Tudi zaradi prometa na ulicah brez pločnikov. "Pravkar se je mimo peljal tovornjak s španskimi registrskimi tablicami. Kaj dela tukaj, ne vem," se je ob našem obisku jezil Marko Korošec, Milan Pukšič pa je nanizal zahteve krajanov: "Zahtevamo, da se del tovornega prometa preusmeri prek Studenc, da se omeji hitrost in da se ta hitrost tudi kontrolira." Obvozne poti so označene pravilno, pa zatrjuje vodja Urada za komunalo na mariborski občini Suzana Fras in dodaja: "Mi bomo tudi prosili policijo, da tukaj izvaja poostren nadzor."

Za zastoj krivo neskladje med projektno dokumentacijo in stanjem na terenu

In še srž problema. Kljub temu, da so včeraj zabrneli stroji, je večdnevna neaktivnost nedopustna: "Dejansko je tukaj izvajalec del SH Global. Mestna občina Maribor je v vlogi izdajalca zapored ceste in skrbnika. Ko se je odprla cesta, se je ob pričetku gradbenih del ugotovilo, da se stanje že izvedenih komunalnih vodov ne ujema s projektno dokumentacijo. Razhajanja so namreč predvsem v višini obstoječih in pa projektiranih komunalnih vodih."
Kot dodaja Frasova, so razmišljali tudi o tem, da bi jamo začasno zasuli, a zdaj je padla odločitev, da bodo investitorji projekt končali, zato so zaporo podaljšali: "Vse aktivnosti so naperjene v to, da je 10. avgust tisti datum, ko bo Lackova odprta," še zatrjuje Frasova in zagotavlja, da bo vzpostavljeno prvotno stanje. Spomnimo, omenjeni odsek Lackove ceste je bil obnovljen pred dvema letoma.