Foto:
Foto:

Leto 2018 je bilo za slovensko gospodarstvo leto nadpovprečne rasti, BDP se je povečal za skoraj 5 odstotkov, kar je med boljšimi rezultati v evropski uniji. Krepitev gospodarstva se pozna tudi v Podravju, optimizem pa velja tudi za leto 2019.


Pozitivni trendi v slovenskem gospodarstvu so se v preteklem letu občutili tudi v Podravju. Kljub vse več črnogledimi napovedmi, ki predvidevajo novo globalno recesijo, pa izrazito negativne usmeritve v Sloveniji ni zaznati. Direktorica štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik ob tem dodaja, da imajo podjetniki in gospodarske družbe optimistične načrte za leto, ki se je pravkar začelo. Ob tem pa pojasnjuje še, da ni znano, kako dolgo bodo kazalci tako pozitivni, kot so bili do zdaj.

V preteklem letu se Podravje lahko pohvali tudi z največjo »greenfield« investicijo Magne, napoveduje se razvoj letališča, nekaj premikov pa je bilo tudi na področju infrastrukture. Odprl se je avtocestni odsek med Podlehnikom in Gruškovjem.

Mogoče pa je že občutit tudi prve znake ohlajanje gospodarstva. Direktorica mariborske Območno obrtne zbornice Leonida Polajnar ob tem poudarja, da ne gre za začetek nove krize, ampak zgolj za upočasnitev. Delno pa na to vpliva tudi vse bolj akutno pomanjkanje delavcev. V vse več panogah namreč primanjkuje kadra z ustreznim znanjem in izobrazbo. To pa v obrtni zbornici s pomočjo drugih služb poskušajo reševati z različnimi kariernimi usmeritvami in dodatnim usposabljanjem. Kljub temu pa se bo ta težava letos najverjetneje stopnjevala.