Pohorska vzpenjača Foto: BoBo
Pohorska vzpenjača Foto: BoBo

Mariborski župan je po nedavni zavrnitvi mestnim svetnikom ponovno predlagal podražitev vodarine in vozovnic pohorske gondole, a glede slednjega si je nato premislil.

Cene vozovnic pohorske gondole se kot kaže tudi v drugo ne bodo povišale. Kot je znano, je župan Saša Arsenovič sprva predlagal več kot 100-odstotno, kasneje pa še ostrejšo, 200-odstotno podražitev, s pojasnilom:

"Proračun si ne more privoščiti v tem letu vseh mogočih podražitev, tudi na vseh investicijah in vrtcih, kjer bo treba zagotoviti 200 ali 300 tisoč lastnega denarja, še sofinanciranja pravzaprav luksuza vožnje z gondolo na Pohorje."

Predlog, ki bi enosmerno vozovnico podražil na 12, povratno pa na 18 evrov, so mestni svetniki umaknili z dnevnega reda, župan pa je na za prihodnji teden sklicano sejo uvrstil milejšo podražitev, podobno prvotni, a jo je po posvetovanju in premisleku zaradi vsesplošne draginje naposled docela umaknil. Cene tako ostajajo pri 4-ih za enosmerno in 6-ih evrih za povratno vozovnico.

Podražitev vode ostaja na dnevnem redu

Bodo pa svetniki, kot kaže, ponovno odločali o podražitvi oskrbe z vodo, ki so jo prejšnjič prav tako že pred razpravo zavrnili. Direktor Javnega holdinga Maribor Andrej Rihter si želi:

"... da bi potekala vsaj razprava in da bi takrat potem prišlo do dokončne odločitve. V kolikor pa ne, pa bo to seveda vplivalo neposredno na poslovni rezultat predvsem v prvi fazi Mariborskega vodovoda."

Podražitev predlagajo zaradi vse višjih stroškov. Ta bi povprečno položnico podražila za poldrugi evro, a bi 30 odstotkov podražitve po novem do konca leta subvencionirala občina.