Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Politična bitka za nadzor nad Javnim holdingom Maribor, ki ustvarja milijonske dobičke, se nadaljuje. Potem ko je politična večina, skupaj z Gibanjem Svoboda in SDS, konec oktobra prenesla uveljavljanje ustanoviteljskih pravic z župana na mestni svet, župan Saša Arsenovič odloka še ni uradno objavil in zato še ne velja. Zaradi tega bi se lahko napeta razmerja v mariborski politiki, v kateri ni jasnih koalicijskih in opozicijskih obrisov, še zaostrila.

Podporniki sprememb upravljanja mariborskega Javnega holdinga so prepričani, da župan namerno odlaša z objavo odloka. Milan Mikl, SDS.

"V kolikor se ne bo upoštevalo, kar smo se dogovorili, predlagamo obstrukcije sej. Na tak način bomo župana prisilili, da nas bo spoštoval."

Na županove odgovore čakamo tudi mi. Zakonodaja mu sicer omogoča zadržanje objave, če je prepričan o nezakonitosti odloka. Ob ponovni potrditvi pa ga mora objaviti, nakar lahko sproži ustavno presojo. // Če bo odlok obveljal, bodo politiki verjetno zaposleni z menjavo nadzornikov, kar ni nič novega, saj so mestni svetniki ob ustanovitvi Holdinga to že počeli s pomočjo kadrovske komisije KVIAZ, pravi Karin Jurše iz Gibanja Svoboda, ki se pridružuje pozivom k obstrukciji sej:

"Formalno se ve, da KVIAZ predlaga mestnemu svetu vsa imenovanja in seveda KVIAZ bo to naredil, kot to dela po postopku."

Socialni demokrati menijo, da koncentracija upravljanja v županovih rokah ni dobra, a bi bil prenos upravljanja na svetnike zaradi političnih razprtij še slabši. Boštjan Klun:

"Podobno, kot je sestavljen mestni svet, ki odraža politična razmerja v mestu, je na enak način sestavljen tudi KVIAZ."

Zato podpirajo kompromisno rešitev.

Zakaj položnice niso cenejše?

Jabolko političnega spora je sicer razporejanje dobičkov. Vodstvo Holdinga zatrjuje, jih vlaga v razvoj in občinski proračun. Nižji zneski na položnicah zaradi gospodarskih razmer niso mogoči, so pa z učinkovitejšim poslovanjem omilili podražitve. V Gibanju Svoboda in SDS-u pa še niso izdelali elaborata, kako in za koliko bi lahko z novim načinom upravljanja pocenili storitve.