Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je ob današnjem obisku v Mariboru pohvalil učinkovito delo zaposlenih v tamkajšnjem zdravstvenem domu in na enoti Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano in znova pozval k čim hitrejšem cepljenju, še zlasti zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Jelko Kacin je poudaril, da morajo na cepilnih mestih po Sloveniji »pocepiti do 600 tisoč oseb mesečno«. Mariborski Zdravstveni dom je primer dobre prakse, je še dejal Kacin, ob tem pa je okrcal manj dejavne institucije: »V tem trenutku ni priložnost, da različne institucije si izmišljajo razloge, zakaj se nekaj ni zgodilo, ampak da se vse tisto, kar se je zamudilo čim prej nadoknadi. Preveč starejših letnikov še vedno čaka, pocepiti jih je treba več in hitreje«. Spreminja pa se protokol za tiste, ki so preboleli okužbo s koronavirusom: »Svetovalne skupine, ki pripravljajo navodila za cepljenje za naprej, so zdaj pripravljene na to novo prakso, da bodo prebolevniki dobivali samo en odmerek. Preboleta bolezen se namreč šteje kot prvi odmerek.«

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Prva prioriteta v teh dneh so zaposleni v vzgojno-izobraževanih ustanovah, kjer pa je odziv po Sloveniji nižji od pričakovanj. V Mariboru in njegovi okolici pa se je za cepljenje prijavilo okrog 70 odstotkov šolnikov, tudi sicer pa so rezultati spodbudni: »Mi smo do današnjega dne pocepili 17.500 ljudi s prvim odmerkom, 5.000 posameznikov je prejelo že dva odmerka. Trenutno končujemo s cepljenjem starostne skupine do 75 let in začenjamo z osebami starejšimi od 70 let, hkrati pa z AstroZeneco cepimo kronične bolnike mlajše od 65 let,« je pojasnil direktor Zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik. Dodal je še, da se jutri popoldne v mariborskem Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja začenja množično cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju iz Maribora in njegove okolice. Prejeli so 3238 prijav.