Foto: BoBo
Foto: BoBo

V ponedeljek je bilo odpravljeno začasno zadržanje novega zakona o RTV Slovenija, Ustavno sodišče pa je poleg tega vršilcu dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija naložilo, da mora najkasneje do začetka prihodnjega tedna sklicati ustanovno sejo novega sveta javnega zavoda. K temu ga je pozvala tudi večina novih svetnikov, a Andrej Grah Whatmough tega še ni storil. Sicer pa nekateri poznavalci dogajanja na RTV Slovenija poudarjajo, da je pred novim 17-članskim svetom težko in odgovorno delo, ob depolitizaciji pa naj bi bilo treba opraviti temeljito revizijo na vseh področjih.

Predvsem televizijski del RTV Slovenija je programsko, kadrovsko in finančno opustošen, meni filozof Boris Vezjak. Dodaja, da je bil javni servis politično ugrabljen, temu pa je treba narediti konec s temeljito revizijo. »Ki, bo zajemala finančne, kadrovske in programske vidike javne RTV v času, ko je bila politično ugrabljena. Brez te revizije, ne bo pametnega koraka naprej«, še poudarja Vezjak. Novi svet zavoda čaka obsežno in zahtevno delo, se strinja tudi Peter Čakš z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, sanacija pa mora sovpadati s prihodnjim razvojem. In še: »Vsekakor si izjemno želim ne samo, da bom poslušal profesionalnost, ampak, da jo bom tudi gledal. Ta padec profesionalnih standardov, ki je opazen predvsem v informativnem programu, je pa tukaj zares, zares problematičen«.

Eden izmed novih članov sveta zavoda, umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak, pa ob tem izpostavlja: »Mislim, da se to obdobje, ki se zdaj končuje, pokazalo, da se nikoli več ne sme zgoditi, da bi bila RTV Slovenija pripoznana kot politični plen«.
Novak še dodaja, da je za avtonomno in neodvisno RTV nujna depolitizacija. »Depolitizacija medija je ideal objektivnosti. To je ideal h kateremu se teži, nikoli pa ga zares ne moreš doseči. V novinarstvu zato govorimo o neki nevtralnosti. Politizacijo pa bo tisti, ki bo želel, lahko vedno našel. Tudi v vsaki piki, vejici ali pa v napačno izbrani barvi v televizijski grafiki«, izpostavlja Peter Čakš, Boris Vezjak pa glede obljubljene depolitizacije meni slednje: »Bo bistveno težje prihajalo do politizacije, ampak bo najbrž vedno obstajala«. Vezjak ob tem še dodaja, da bi morali nujno prenoviti zastarela poklicna merila in načela etike v programih RTV Slovenija, ki niso dobra podlaga za definiranje pristranosti novinarskega dela.

Radijska tribuna pred prvo sejo novega sveta RTV Slovenija!!!

Kakšna bo prihodnost RTV Slovenija?