Marijan Šrimpf ob potoku, kjer je Anton Prestopec našel zlatoFoto: Radio Maribor/ Robert Kranvogel
Marijan Šrimpf ob potoku, kjer je Anton Prestopec našel zlatoFoto: Radio Maribor/ Robert Kranvogel

V kinu Maribox v Mariboru bo ob 19. uri slovesna premiera najnovejšega dokumentarnega filma Marijana Šrimpfa »Od Eldorada do pekla«. Film oživlja tragično zgodbo Slovenca Antona Prestopca iz Litije, ki se je v 19. stoletju, v času zlate mrzlice odpravil iskat zlato v Kanado.

Marijan Šrimpf, zagreti popotnik in filmski dokumentarist, tudi nekdanji novinar RTV centra Maribor, je doslej posnel 55 dokumentarnih filmov. Mnogi njegovi dokumentarci govorijo o življenju in delu Slovencev v svetu. Najnovejši film »Od Eldorada do pekla«, ki sta ga posnela s snemalcem Robertom Kranvoglom pa oživlja tragično zgodbo zlatokopa Antona Prestopca iz Litije, enega najbogatejših Slovencev v 19. stoletju v Ameriki. Pripoved o slovenskem zlatokopu, ki je v Kanadi pred dobrim stoletjem izkopal tono in pol zlata, končal pa v revščini, je v knjigi prvi obudil pisatelj Ivan Sivec. » Pojdite po poteh Antona Prestopca iz Litije, to je zgodba za Hollywood, ne samo za portret Slovenca«, mi je nekoč dejal pisatelj, pove Marijan Šrimpf.

Zlata mrzlica v 19. stoletjuFoto: Radio Maribor/The Klondike News, Dawson
Zlata mrzlica v 19. stoletjuFoto: Radio Maribor/The Klondike News, Dawson

O uspešnem iskalcu zlata Antonu Prestopcu so v tistem času pisali tudi slovenski in kanadski časopisi, zgodbo danes dopolnjuje kanadska Slovenka Dragica Oblak, srečno naključje pa je filmarjema na pot pripeljalo še sodobnega zlatokopa Petra Thallmana, velikega občudovalca Prestopca oz. Stadlerja, kot se je imenoval v tujini.
» Thallman nam je veliko povedal o Prestopcu in to je rešilo film, ki ga bo februarja predvajala Televizija Slovenijea« še pove Šrimpf.
V Mariboru bo premiera dokumentarca o Slovencu, ki je našel tono in pol zlata, avtorjev Marijana Šrimpfa in Roberta Kranvogla, nocoj ob 19. uri v kinu Maribox v Mariboru.