Foto: Radio Maribor/Janez Klenovšek © KID KIBLA
Foto: Radio Maribor/Janez Klenovšek © KID KIBLA

V razstavišču Kibela v Mariboru je na ogled prostorska instalacija mariborske umetnice in likovne pedagoginje na 2. gimnaziji Natalije R. Črnčec z naslovom Ljubezen. Umetnica se z instalacijo okroglih elementov, tokrat v mavričnih barvah, v domačem mestu znova predstavlja po desetih letih in obiskovalce popelje v umirjen svet navideznega vesolja in premišljevanja.

Več kot tri tisoč različno velikih kroglic iz stiropora je umetnica ročno poslikala s svetlečimi akrilnimi barvami in jih kot prostorsko sliko umestila v zatemnjen prostor. Dobro leto je vsak dan poslikavala kroglice. "Čez vse kroglice teče podoben abstraktni ritem poslikave, kot sem ga uporabila pred desetimi leti na instalaciji z rdečo barvo, tokrat sem s tem ritmom nadaljevala," pove Natalija Črnčec.

Kroglice, nanizane na vrvice, se s stropa spuščajo v zatemnjen prostor in ob ultravijolični svetlobi odsevajo pisano mavrico barv. "Umetnica se že dolgo ukvarja z barvo, zanima jo tudi oblika krogle, ker lahko na njej to barvo zmanipulira, s poslikavo in tudi s svetlobo," pojasnjuje kustosinja razstave Deja Bečaj.

Med lebdečimi barvanimi kroglicami se je mogoče sprehoditi, postavitev pa ob spremljajoči glasbi Nine Šardi daje občutek, kot da se obiskovalec giblje sredi navideznega kozmosa, vzbuja pa tudi premislek o meditaciji. Umetnica želi, da se obiskovalci predajo občutkom, ki jih v njih vzbuja prostorska razstava z naslovom Ljubezni.

"Ko obiskovalec vstopi v ta prostor, je predan doživljanju. Naslov instalacije Ljubezni je uporabljen, da pušča odprt prostor. Gre za postavitev, ki odstira, kako sama doživljam ljubezni, odprta pa je tudi za druge, da jo vsak doživijo po svoje, kot navidezno vesolje ali prostor meditacije," dodaja umetnica.

V prostorsko sliko mavričnih krogel Natalije Črnčec v mariborski Kibeli lahko vstopate in se ob njej predajate meditativnim občutkom in ljubezni, kot jo razumete sami, še ves avgust.