Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mariborski svetniki so se na včerajšnji seji seznanili z zaključnim računom občinskega proračuna za lani. Realizacija je bila rekordna: ustvarili so 95 odstotkov načrtovanih prihodkov oziroma 171 milijonov evrov in 85 odstotkov predvidenih odhodkov oziroma 166 milijonov. Večji od preteklih so bili prihodki od prodaje nepremičnin in črpanja evropskih in državnih sredstev za gradbene projekte. A iz klopi mestnih svetnikov je bilo slišati tudi skrbi zaradi obsežnega zadolževanja.

Mariborska občina, ki ocenjuje, da jo država podfinancira že za več kot 30 milijonov evrov, najema kredite predvsem za izvedbo gradbenih naložb, kot sta denimo obnova Lenta in gradnja Centra Rotovž. Lani so se zadolžili za 24 milijonov evrov, letos za 3, prihodnje leto bi se lahko predvidoma za 10 milijonov. Skupna zadolženost je tako 95 milijonov evrov, kar povzroča skrbi. Zadolževanje ni v interesu občine, a je stanje za zdaj obvladljivo, pravi vodja Urada za finance in proračun Mateja Cekić:

"Leta 2031 nam poteče tisti velik kredit, ko smo delali reprogram kreditov, ko smo se za okoli 33 milijonov evrov vseh kreditov zadolžili po zelo ugodni obrestni meri 0,14. "

Zadolževanje je na letni ravni sicer omejeno na 10 odstotkov realizacije prihodkov iz prejšnjega leta, a bi lahko sprememba zakona leta 2025 kvoto dvignila na 15 odstotkov:

"To nam daje možnost pri kandidaturi za evropska in državna sredstva, da bomo z dodatnim zadolževanjem lahko zagotavljali lastna sredstva, če se problem podfinanciranosti do takrat ne bo uredil."

Nova zakonodaja pa predvideva tudi možnost izdaje občinskih obveznic.

"Vendar pa gre tudi to v kvoto zadolževanja, zato bo morala občina pred odločitvijo o izdaji obveznic narediti analizo, kaj je ugodneje, ali kredit ali obveznice."

Upajo tudi na umirjanje inflacije in upadanje obrestnih mer. Od tega bo odvisna usoda več projektov, na katere Mariborčani čakajo že dolgo, kot je gradnja Zdravstvene postaje Tezno.