Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Večino prenočitev v tem obdobju, kar 91 odstotkov, so v Mariboru ustvarili tuji gostje; po številu si sledijo Nemci, Hrvati, Srbi, Poljaki, Avstrijci, Čehi, Italijani in Madžari. In tudi turističnih prihodov je bilo več kot kdaj prej, in sicer skoraj 225 tisoč, kar je za 22 odstotkov več kot lani.
»Že med letom smo poudarjali, da je Mariborski turizem v razcvetu», je povedal direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc in še dodal, da je bilo turistično okrevanje Maribora po kovidni krizi hitrejše kot okrevanje drugih krajev pri nas.

Od januarja do novembra je bila povprečna doba bivanja v Mariboru 2,3 dneva. Kot še pravi Struc je z razvojem kakovostne turistične ponudbe in temi dobrimi rezultati je Maribor s Pohorjem svetilnik turizma za celotno Štajersko: »V preteklih letih smo sistematično vlagali v tržišča, za katere verjamemo, da so naši sedanji in bodoči uporabniki; na teh trgih posledično dosegamo največjo rast. Tudi številke za lani in nekaj let nazaj kažejo, da Slovenski gostje ostajajo pri istih številkah medtem ko beležimo pri gostih iz Nemčije, Hrvaške, Srbije, Češke in Madžarske skokovito rast. »

Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Dodana vrednost mariborskega turizma je tudi večmilijonska investicija v infrastrukturo na Mariborskem Pohorju in na Arehu, kjer so novo sezono začeli z novima vmesno postajo gondole in štirisedežnico, pa tudi novimi kolesarskimi progami in gibalnimi parki, kar bo pomembno povečalo celoletno ponudbo za dejavnosti na prostem.