Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V Inštitutu informacijskih znanosti v Mariboru so tudi uradno pognali superračunalnik VEGA, ki naj bi omogočil hitrejši razvoj slovenske znanosti in gospodarstva. Slovenijo pa uvršča na trinajsto mesto na svetu po superračunalniški moči, hitrost preračunavanja je namreč 6.9 petaflopsa, kar je primerljivo s hkratno hitrostjo 40.000 osebnih računalnikov.

S simbolnim pritiskom na gumb je premier Janez Janša uradno pognal s 17.2 milijona evrov iz Evrope in Slovenije financiran superračunalnik Vega in to pospremil z besedami: "Veseli me, da se tako Evropska unija kot Slovenija postavljata ob bok svetovnim velesilam na področju informacijskih tehnologij."

Računalnik VEGA je del evropskega projekta HPC RIVR, s katerim želi evropska unija nadomestiti zaostanek v superračunalniški zmogljivosti v primerjavi z Združenimi državami Amerike, Kitajsko in drugimi. Podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager: "Vega je prvi superračunalnik evropske mreže superračunalnikov in je pomemben del gradnje naših strateških kapacitet v novem digitalnem desetletju."

V mrežo bo povezanih 8 računalnikov. Štirje sistemi podobne velikosti bodo v Luksemburgu, Bolgariji, na Češkem in Portugalskem. Trije še hitrejšimi pa bodo v Španiji, na Finskem in v Italiji. Moč pa si bodo med seboj delili. Tako bo Vega evropskim raziskovalcem namenil 35 odstotkov zmogljivosti, slovenskim raziskovalcem pa bo po besedah direktorja IZUM-a Aleša Bošnjaka: "Odpira vrata do najzahtevnejših znanstveno raziskovalnih projektov predvsem na področjih kot so molekularna biologija, izdelava novih zdravil, umetna inteligenca, fizika osnovnih delcev itd."

Sicer pa zaradi hitrega napredka tehnologij že zdaj razmišljajo o nadgradnji, ki naj bi jo izvedli čez pet let. Takrat pa naj bi postavili tudi slovenski superračunalniški center.