Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

V okviru prireditev ŠOA – Spominjajmo se – 2020, s katerimi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor s partnerji zaznamuje 27. januar, mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, so v Univerzitetni knjižnici Maribor včeraj odprli razstavo »Potni listi za življenje« in prikazali film »Paragvajski potni listi«. Razstava in film sta posvečena poljskim diplomatom, ki so med drugo svetovno vojno v švicarskem Bernu izdajali ponarejene potne liste latinskoameriških držav in tako pomagali reševati Jude.

Razstava »Potni listi za življenje« je potujoča, nastala je na Inštitutu Pileckega v Varšavi. Pri pripravi razstave za slovenski prostor je pomagalo poljsko veleposlaništvo v Ljubljani, na ogled bo do 29. februarja. Gost otvoritve je bil Uri Strauss iz Švice, ki je preživel po zaslugi takšnega potnega lista. Njegova družina je med vojno živela v Amsterdamu in po zvezah prišla do ponarejenega potnega lista. «Ponarejene potne liste Paragvaja je prejelo približno 3.200 ljudi, po njihovi zaslugi je preživelo 900 Judov. Precej ponarejenih potnih listov je zasegel Gestapo, nekatere Jude, naročnike potnih listov, je doletela deportacija v koncentracijsko taborišče«, je povedal gospod Strauss.

Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

Danes ob 18-ih pa bodo v mariborski Sinagogi pripravili spominsko prireditev z otvoritvijo razstave Tu se je smrt utrudila do smrti …. slovenske žrtve Auschwitza – o približno 2.300 ljudeh iz Slovenije, večinoma Slovencev, Judov in Romov. Omenjeno taborišče je bilo za okoli 1.300 njih kraj smrti. Slavnostni govornik bo minister za kulturo dr. Zoran Poznič, ki je tudi častni pokrovitelj prireditev ŠOA, odprtju razstave pa bo sledil še koncert flavtistk iz Srbije, Mine Čokojić in Ane Nikolić. «Premierno se bosta predstavili v Sloveniji z naborom skladb judovskih skladateljev«, pravi Marjetka Bradač iz Sinagoge Maribor.

JUtri, v petek, bo v Univerzitetni knjižnici Maribor mednarodni simpozij z naslovom Vsako leto eno ime. Letos je to ime Erika Fürst, pove Marjetka Bradač:«Gospa Erika Fürst je ena redkih preživelih slovenskih Judinj in Judov, ki se ji je uspelo vrniti iz uničevalnega taborišča Auzschwitz-Birkenau. Je tudi ena redkih, ki je pripravljena svojo žalostno življenjsko zgodbo deliti s široko javnostjo. Obiskuje šole in mladim generacijam pripoveduje o holokavstu, o usodi ljudi, Judov in drugih v času nacizma ter mlajše generacije ozavešča in jih opogumlja, da postajajo občutljivi na teme, ki se navezujejo na kršenje človekovih pravic. Erika Fürst se je rodila leta 1932 v Murski Soboti, v taborišče so jo odpeljali 26. aprila 1944, slabo leto pred zaključkom vojne. Njen oče se iz taborišča ni vrnil. Preživeli sta še mati in sestra, ki pa je kmalu po vojni umrla

Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

Pričanja o uničevalnem nacističnem stroju so pomembna za sedanjost in prihodnost, zato so v projekt vključene tudi mnoge šole iz vse Slovenije, prireditve v okviru ŠOA – Spominjajmo se pa bodo med drugim še v avstrijski Potrni, na Ptuju, v Rušah, Krškem, Celju, Slovenj Gradcu, Murski Soboti in Lendavi, tam bo 30. januarja osrednja spominska slovesnost z nagovorom predsednika republike in otvoritvijo razstave Auschwitz - kraj na zemlji: Auschwitz Album.