Foto: BoBo
Foto: BoBo

V skladu z vladnimi predlogi naj bi več sto tisoč upravičencev najkasneje do 15. aprila prejelo solidarnostni energetski dodatek v znesku 150 evrov. Zaradi dviga cen energentov je 70 milijonov evrov rezerviranih tudi za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu. Ob tem so vsa gospodinjstva tri mesece oproščena plačevanja omrežnine za elektriko, trošarine na elektriko in pogonska goriva pa bodo nižje.

Do 150 evrov vrednega energetskega vavčerja je predvidoma upravičenih 710 tisoč oseb, zaradi podvajanj v evidenci pa naj bi bila številka nižja. Solidarnostni energetski dodatek bo izplačan najkasneje do 15-ega aprila, a državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Blaž Košorok upa, da bi se to lahko zgodilo že februarja oziroma marca. Prejeli ga bodo upokojenci s pokojninami 1000 evrov ali manj, upravičenci do socialne pomoči ali varstvenega dodatka, prejemniki otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodninskega razreda, rejniki in prejemniki dodatka za velike družine.
»Pač mi smo skušali naslovit tiste, ki so socialno najbolj šibki in pač tem ljudem najbolj pomagat. Seveda, ne moremo vsem. Zakon je zdaj v zakonodajnem postopku, jaz se prepričan, da ga bodo nekatere svetniške skupine skušale dopolnit ozirom popravit«, na kritike, da so na nekatere rizične skupine pozabili, odgovarja Košorok. Upravičencem do dodatka za veliko družino pripada dodatnih 50 evrov, z znižanjem omrežnin, plačila prispevka za obnovljive vire energije in trošarin pa bodo zneski na položnicah za elektriko od 1. februarja do 30. aprila nižji za vsa gospodinjstva. Ob tem je s predlogom zakona o ukrepih za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu predvidenih dodatnih 70 milijonov evrov pomoči, obrtniki pa svarijo, da so nanje znova pozabili – to še posebej velja za večje porabnike elektrike. »Imamo pa tukaj kar nekaj obratovalnic, avtoservisnih, mizarskih in kovinarskih delavnic, ki imajo večje stroje. Ti so večji porabniki elektrike, s tem imajo tudi višje stroške. In pa dvig cene električne energije, ki je osnova za njihovo delo in storitve, pa je za njih velik udarec«, pa dodaja direktorica območne Obrtno-podjetniške zbornice Maribor Leonida Polajnar, v upanju, da bodo pristojni prisluhnili tudi njihovim predlogom.

Prisluhnite Radijski tribuni o vavčerjih in pomoči gospodarstvu!!!

Vavčerji in pomoč gospodarstvu