Foto: Radio Maribor/Mladinski kulturni center Maribor
Foto: Radio Maribor/Mladinski kulturni center Maribor

23. Slovenski dnevi knjige v Mariboru, knjižni festival, ki ga ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu, v Mariboru tradicionalno pripravlja Mladinski kulturni center, letos zaradi virusne okužbe prestavljajo na junij ali celo na jesen. Vendar pa predfestivalsko dogajanje v poklon knjigi, literaturi in literarnim ustvarjalcem med 20. in 25 aprilom v Mariboru bo, seveda pa se bodo vse prireditve odvile na spletu.

»Marsikaj je drugače, a užitki branja ostajajo enaki,» je v vabilu na mariborske predfestivalske knjižne dogodke na spletu zapisala Petra Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra. »Odločili smo se, da bomo svetovni dan knjige vendarle praznovali in ga bogato obeležili s celotedenskimi spletnimi aktivnostmi,« je še povedala.

Spletni knjižni festival se bo v ponedeljek, 20. aprila, začel s pogovorom s pisateljem Andrejem E. Skubicem, večkratnim prejemnikom nagrade Kresnik, ki je lani za knjigo Babi nima več telefona iz serije Trio Golaznikus prejel tudi nagrado Večernica. S pisateljem se bo v sklopu predavanja študentom pogovarjala prof.dr. Dragica Haramija z mariborske Filozofske fakultete, posnetek pogovora pa bo občinstvu na voljo na spletnih straneh MKC Maribor in na straneh vseh partnerskih ustanov, ki sodelujejo v spletnem knjižnem festivalu.

Častni gost festivalskega dogajanja bo mariborski pesnik Andrej Brvar, ki letos praznuje 75. let in bo v četrtek, 23. aprila ob 19. uri v spletnem pogovoru s Tonjo Jelen predstavil svojo najnovejšo 10. pesniško zbirko Fusnote. Na spletnem knjižnem sejmu se bo s knjižno produkcijo predstavilo 20 slovenskih založb. Predfestivalski spletni program pa bo med drugim ponudil še dve virtualni razstavi, prevode poezije in proze literarnih gostov iz pobratenega mesta Kraljevo v Srbiji, dve video premieri kamišibaj nastopov za mlade, razglasili bodo zmagovalca natečaja Ali govoriš emojščino? Spletno predfestivalsko dogajanje bo sklenil 20. Virtualni pesniški turnir Založbe Pivec.