Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Boris Železnik ni več prvi mož mariborske mestne uprave, po skoraj letu direktorovanja pa bo prejel 17.718 evrov bruto odpravnine. In prav odpravnina je največji kamen spotike za nekatere koalicijske in opozicijske stranke. Župana Saša Arsenoviča pa so že ob njegovem imenovanju kot nekdanjega komandirja policijske postaje Ptuj opozarjali, da ne bo kos zahtevni nalogi.

Na mestu direktorja mariborske mestne uprave je bilo že zadnjih nekaj let, predvsem to velja za obdobje Andreja Fištravca, že veliko menjav, tradicijo pa očitno nadaljuje tudi sedanji župan Saša Arsenovič, ki je zapisal, da je Železnika razrešil zaradi razhajanj v pogledih vodenja mestne uprave.

Odločitev lokalne politike sicer ni presenetila. Milan Mikl z Liste Franca Kanglerja Nova ljudska stranka je poudaril, da so v Fištravčevih mandatih imenovali 7 direktorjev, zdaj se je moral po slabem letu dni, od tega je bil več mesec vršilec dolžnosti, posloviti še Boris Železnik. Ob tem je poudaril, da so od Arsenovičevega imenovanja opozarjali ne neaktivnost in nezgovornost nekdanjega prvega moža Policijske postaje Ptuj, zdaj pa celo menijo, da ni smel govoriti.

Vodja koalicijske svetniške skupine SMC Damir Orehovec je dodal, da je razhod župana in zdaj že nekdanjega direktorja zaradi različne vizije dela mestne uprave razumljiv, v stranki pa si želijo, da bi naslednik oziroma naslednik ostla najmanj do konca županovega mandata.

Veliko bolj kritičen je bil vodja svetnike skupine Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar, ki je izpostavil, da je razrešitev Železnika »znak, da so se kadrovske in politične odločitve delale v napačni smeri in to ceno zdaj plačujemo vsi občani. Nekih bistvenih presežkov s strani direktorja Železnika mi nismo občutili, tudi občani ne, in res se sprašujem, kaj bo zdaj naredil župan. Jaz bi pričakoval od njega, da to vsoto za odpravnino poravna iz lastnih sredstev ali pa, da se gospod Železnik odreče temu znesku, ker res ni pravično. Res, ni pravično!«

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Ob že navedenih razlogih za Železnikovo slovo so v občinski službi za stike z javnostjo zgolj še dodali, da župan v tem trenutku ne bo dajal izjav na temo razrešitve direktorja mestne uprave. Višina odpravnine je v skladu z zakonodajo, »vršilka dolžnosti direktorja mestne uprave bo do imenovanja novega direktorja mestne uprave mag. Mateja Cekić, dosedanja pomočnica direktorja in vodja Urada za finance in proračun.«