Foto: Stavka na upravnih enotah. Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Stavka na upravnih enotah. Radio Maribor/Vesna Martinec

Na 43-ih upravnih enotah od 58-ih uslužbenci stavkajo. Na 38-ih so prejšnji teden stavko zaostrili in jo s srede razširili na vse dni v tednu - do izpolnitve zahtev. Tako opravljajo le nujne storitve, zato stavko občuti vse več ljudi. Storitve, ki ne štejejo za nujne, lahko stranke opravijo na eni od devetih upravnih enot po državi, kjer stavkovne aktivnosti ne potekajo. Stavkajoči zahtevajo ureditev plač in zapolnitev kadrovskih primanjkljajev, a kot kaže, dogovor še ni blizu.

Na večini upravnih enot zaposleni stavkajo vsak delovni dan, in tam ljudje vseh storitev ne morejo več opraviti. Mimoidoči so povedali, da se niso mogli prijaviti na izpit CPP, podaljšati bivanja ali naročiti novih osebnih dokumentov, ker veljavnost sedanjim še ni potekla.

Stavkajoči opozarjajo, da so razmere na upravnih enotah kritične, število nerazrešenih zadev zlasti s področja tujcev in gradbenih dovoljenj neobvladljivo, tudi referenti z zahtevano fakultetno izobrazbo imajo plačo, nižjo od minimalne, pravi sindikalna zaupnica z UE Maribor Mojca Vesnicer: "Polovica zaposlenih na Upravni enoti je zaposlena do 33. plačnega razreda. To so izobraženi ljudje, od katerih se zahteva strokovnost, opravljen izpit, opravljena fakulteta."

Zato sodelavci odhajajo v boljše službe, novih za tako nizko plačilo ne dobijo, dodaja Miloš Kukovič z UE Ruše: "Najbolj sposobni odhajajo, enostavno si najdejo boljši službo."

Med stavkovnimi zahtevami so povišanje plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov z nazivi na ministrstvih, dodatek za gotovinsko poslovanje, zagotovitev ustreznega števila zaposlenih.

Vladna stran jim je sicer posredovala predlog določenih rešitev, ki pa ne vključuje plač; vodja urada za upravne enote pri ministrstvu Mirko Stopar: "Dokler tečejo pogajanja iz naslova prenove plačnega sistema, toliko časa vlada ne bo pritrjevala kakršnimkoli parcialnim rešitvam."

Vladna stran vztraja pri ureditvi plačne lestvice v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju.

Podrobneje smo o položaju in zahtevah stavkajočih ter odgovoru Ministrstva za javno upravo na njihove zahteve spregovorili v torkovi Radijski tribuni, ki ji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Stavka na upravnih enotah