Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Ponudniki dobrot iz različnih delov Slovenije so se na Glavnem trgu predstavili s certificiranimi izdelki, ki potrjujejo njihovo tradicijo, kakovost in trajnost. Med njimi je bila tudi Petra Ješovnik, ki se ukvarja z izdelavo domačih testenin. "Ponujam od navadnih jušnih rezancev, svedrov, špinačnih rezancev do ribane kaše s korenčkom. Imam tudi pirine testenine brez jajc in ajdine brez glutena. Moje testenine so izdelane izključno iz doma pridelanih sestavin, kokoši so prosta reja, tako da se prosto pasejo okoli. Seveda pa so drugačne od tistih kupljenih testenin, ker so narejene z ljubeznijo. Je pa dosti dela, to pa je," pove Ješovnik.

Poleg domačih testenin, kruha, gibanic in številnih ostalih dobrot, so se lahko obiskovalci posladkali tudi z medenimi izdelki, ki jih je med drugim ponujalo tudi Čebelarstvo Žvikart. "Mi smo večje čebelarstvo iz Slovenskih Konjic. Čebelarimo s 450 čebeljimi panji, večinoma so to prevozne enote. Dobesedno jih selimo po celi Sloveniji, od Prekmurja do Primorske. V Tolminskem koncu nabirajo lipov med, v Prekmurju akacijo, gozdni, cvetlični, kostanjev in hojev med pa je vse v lokalnem okolju na Pohorju, Žička kartuzija, Bistriški vintgar, ta naša okolica prelepih Konjic in prelepe Dravinjske doline," pove Sabina Žvikart.

Na tržnici pa ni manjkalo niti pekoče ponudbe, kot so čiliji. Na stojnici Čili napoj je bilo mogoče poskusiti različno pekoče čili omake, prav tako tudi povsem novo liofilizirano omako. "To je čista eksplozija okusov. V bistvu kaj je pomembno pri tej zadevi? Vzpostaviti je potrebno liofilizacijo. Marsikdo tega ne pozna, to je ta freeze drying tehnologija, ko zmrznemo neko zadevo in jo potem sušimo pri -25 stopinjah ali več. To je prezervacija hrane, ki jo je že uporabljala NASA. Mi smo zagotovo prvi v Sloveniji, če ne na svetu, ki smo poskusili zliofilizirati omako, in uspelo nam je," pove Žiga Legnar.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Na stojnicah tudi unikatni ročni izdelki

Ponudniki so se predstavili tudi z domačimi vini, žganjem, likerji, zeliščnimi sirupi, izdelki iz aronije in številnimi drugimi domačimi izdelki. Obiskovalci pa so si lahko na trgu privoščili tudi okusno malico na prostem, za katero je poskrbela Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor.

Kljub samemu imenu Tržnica slovenskih dobrot, pa na stojnicah ponudnikov nista bili na voljo zgolj hrana in pijača, temveč tudi unikatni ročni izdelki. Med njimi tudi nakit iz dravskih kamnov, ki je delo Jasmine Možič. "Ker sem zaljubljena v mesto Maribor, naše mostove in reko Dravo, je čas korone prinesel tudi izdelovanje nakita iz dravskih kamnov. V bistvu kamne, ki jih najdemo na obrežju reke Drave, obdelamo, počistimo, naredimo luknjice s primernimi stroji in jih potem s pomočjo usnja nanizamo na verižico ali pa s pomočjo ostalih pomočnikov za izdelovanje nakitov tudi na uhane," pojasni.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"Zdaj je priložnost, ker tu niso vsak dan"

Raznovrstne stojnice so tako napolnile Glavni trg, posledično pa privabile tudi številne obiskovalce. "Sva ravno napolnili vrečke z domačimi izdelki. Kupili sva kruh, sadni kruh in gibanice zaenkrat. To je res kvalitetna hrana, tako da zdaj je priložnost, ker tu niso vsak dan in zato je treba zdaj nakupiti," pove ena izmed obiskovalk. Drugi obiskovalec pa doda: "Seveda podpiramo lokalno hrano, mladi so tudi precej prisotni v teh zgodbah - mladi kmetovalci, mali pridelovalci. Tako da kar naprej, pa še malo več stojnic bi lahko bilo." Naletimo pa tudi na obiskovalca iz Savinjske doline: "Recimo zdajle sva vzela ajdove testenine in bučke. Sva pa pričakovala, da bo tržnica večja, da bo mogoče še kaj drugih stvari. Drugače pa greva še tja na malico, da zaključiva, potem pa na vlak in nazaj v Savinjsko. Je pa lepo, lepo je urejeno."

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Zavod za turizem podelil tudi certifikate Naše najboljše

Monika Jurišič Hlevnjak iz Zavoda za turizem Maribor, ki je tudi organizator dogodka, poudarja, da tržnico na festivalu Stare trte ljudje sicer že zelo dobro poznajo. "Je pa res, da je letos posebnost ta, da smo tržnico prvič priredili skupaj z našimi partnerji iz drugih koncev Slovenije. Še posebej nas veseli, da so se je udeležili tudi ponudniki, ki imajo svoje izdelke označene z kolektivnimi blagovnimi znamkami po modelu Izvorno slovensko. To so ponudniki Okusiti Laško, Idrija izbrano, Okusi Rogle in seveda naši mariborski iz znamke Naše najboljše - ponudniki, ki zagotavljajo potrošniku res najbolj kakovostne izdelke z avtentično, tudi trajnostno noto," pove.

Zavod za turizem Maribor pa je v petek podelil tudi certifikate Naše najboljše, ki jih je prejelo 59 lokalnih ponudnikov iz vrst vinarjev, gostincev, kmetovalcev in rokodelcev. "Različne kategorije izdelkov imajo različne pogoje za pridobitev certifikata, je pa vsem skupno to, da morajo zahtevati resnično zahtevne standarde. Od imena, zgodbe, do embalaže, vse mora biti resnično na visokem nivoju, da lahko ponudnik dobi certifikat in s tem Zavod za turizem Maribor spodbuja kakovostno ponudbo in jo tudi nadgrajuje," pove Jurišič Hlevnjak.

Ob tem pa dodaja, da so ravno lokalni ponudniki najbolj zaslužni za to, da se lahko Maribor ponaša z dobro turistično ponudbo.