Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V Sloveniji so se akciji pridružili tudi v gibanju Mladi za podnebno pravičnost. Shodi so bili v Ljubljani, Kopru, Kamniku, Ljutomer in v Mariboru.

"Ni planeta B," je bilo danes slišati v Mariboru in po vsem svetu. Mladi so tako znova opozorili, da si nehamo zatiskati oči pred podnebnimi spremembami, ki iz dneva v dan vse bolj vplivajo na naše življenje. Za največji slovenski mesti pa so protestniki pripravili tudi posebne zahteve. Protestnica Oktobrina Peterin: "V Mariboru zahtevamo predvsem boljši javni promet, boljše urejena mesta, boljšo javno razsvetljavo, kolesarske poti. Tudi zmanjšano dodajanje novih parkirnih mest, ker želimo mesta bolj urejena za pešce in kolesarje." Želijo pa si tudi več zelenih površin.

Mladi z današnjimi protesti zahtevajo tudi, da naj politična oblast enotno prizna podnebno krizo, na katero opozarja tudi letošnje poročilo Mednarodnega odbora za podnebne spremembe in jo začne nemudoma reševati. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa naj bi bilo protestnih akcij po vsem svetu več kot tisoč.